Проф.Витанов: Ще паднем в пропастта, когато този град потъне! Не смея да казвам числа.

Проф.Николай Витанов редовно ни представя най-актуалните прогнози за развитието на пандемията у нас. В ефира на бТВ математикът коментира актуалната епидемична обстановка по следния начин:

Към момента не се задава нов локдаун, защото броят на случаите нараства плавно, заради структурата на вълната. 

Проф.

Витанов припомни, че неговата прогноза за вторичен пик се сбъдва.

Причината за това е, че факторите които способстват разпространението на вируса са по-силни от факторите които го ограничават – т.е. недостатъчните мерки от здравното министерство. Той даде за пример Плевен, където е имало мерки и затова областта сега е втора по най-ниска заболеваемост.

„В пропастта ще паднем, когато София град потъне, числата показват, че дифузното разпространение все още не е толкова лошо, колкото в други области, така че ние сме в началото на едно развитие което трябва да се спре, за да не отидем на по-неприятна ситуация“, обясни математикът“, продължи Витанов.

„Прогнози за повече от една седмица напред не правя. Най-малкото, не ги казвам публично, заради хейтърите, които псуват и заплашват всеки божи ден. След последния път, когато казах, че съм имал посегателства – посегателства няма засега. Заплахите са вербални и те са всеки ден.  Не съм се обърнал към органите на реда, просто спрях да казвам числа. Колкото повече числа казвам, толкова повече са заплахите“. 

„На някой хора трябва да им се обясни по 10-12 пъти за да им влезне нещо в главата. Прогнозата е относително лесно да се направи, очаква се броят на регистрираните случаи да продължи да расте, макара и плавно, т.е. след 2 седмици ще имаме смъртност, която е по-висока от сегашната, не искам да казвам числа“.