Кантарджиев разби Кацаров със страшни К-19 данни

По така стациониращите се данни за броя на новите случаи – знаете, преди седмица- две бяхме на 1600, сега сме на 2300-2600. Столицата все още не е с дифузно разпространение на болните. Ако това се случи в столицата, Пловдив, Варна, Бургас ще е много зле за цялата ни страна. Това, което ме плаши, е, че вчера имаме само 7000 ваксинирани.

В началото на май правихме по 35 000 на ден. Не ме радва.

Това заяви професор Тодор Кантарджиев в „Карай направо“ по Нова тв, коментирайки ситуацията с К-19 у нас. 

Починалите са много, а съжаление на нас продължават да ни казват някои бодрячески лозунги – да знаете, че може да не са и истински нещата – „Всичко е под контрол. Справяме се идеално. Умрелите били по-малко от преди“. 

„Започнахме да навлизаме в третата вълна с една голяма, висока смъртност, а в четвъртата вълна влязохме с много ниска смъртност, благодарение на мерките и основно на лятото. Тръгнахме от много ниско. И ще продължи да се покачва“, каза още Кантарджиев. 

По думите му, много се е влошил показателя за леталитет – колко процента с К-19 умират от коронавирус. 

„Сега да ви кажа. По данни за летатлитет. Умрелите от К-19 през четвъртата вълна изпревари третата вълна. Точно обратното на това, което казва министъра. Истината е, че процента на умиращите от К-19 е по-голям от този на умиращите от коронавирусната инфекция през третата вълна, обясни той. 

„Всички мерки, които правехме, за да сме държавата с най-малко заболели и умрели. Те бяха да чакаме да дойде ваксината. Тя дойде, започна редовно снабдяване от април месец. Извинявайте, трябваше по 40-50 хиляди души на ден да се ваксинират. Вчера 7000 ваксинирани. 

Вчера има и 5000 бебета ваксинирани (с други ваксини), което си е нормално. Лошите послания, създаване на недоверие. Политиците разделиха хората на ваксъри и антиваксъри, на хора, които умират от вирус и такива, които умират с вирус. Подгониха специалистите. 

Тоя го уволниха, дето ни казваше да се ваксинираме. Ако много се стараеш за коронавируса, вземат , че те уволнят . Добър пример за младите. Всички говориха ненаучно, срещу ваксините, срещу мерките – каква политическа кариера направиха момчетата“, изригна Кантарджиев. 

„Лошото е, че много бързо стана студено. Не отваряме достатъчно прозорците, не се научихме да не се събираме много хора на едно място. Тази инфекция зависи много от влагата на въздуха. Но пък някои факти се доказах, че маските са пазели. Миналата година Европа нямаше грип. 

Вижда се, че всяко разхлабване на мерките, неносене на маските на публичните места и в градския транспорт, води до увеличаване на инфекциите. Тръгнат ли вирусите, значи има пробив в носенето на маските. Трябва пак да се замислим – носете маски, ваксинирайте се, сега риска е много по-голям“, каза Кантарджиев, коментирайки предстоящата ситуация с пандемията у нас. 

Професорът също обясни, дали е по-опасно дете да зарази възрастен или обратното. 

„Дете може да зарази възрастен. Ученик учителка, но това става в пъти по-рядко, отколкото възрастен да зарази дете с коронавирус. При К-19 няколко неща са различни отколкото при другите вируси.

Обикновено децата със сополчетата от детските градини ги носят в семейството. Така е с пневмококите. И така заразяват бабите и дядовците и те правят тежки пневмонии. К-19 обикновено заразяват възрастните“, обясни той и даде пример: „Болна учителка в САЩ – 90% от първия ред заразен, 60 процента от втория и 20 от третия, само защото не носи маска“. 

Второто важно нещо за децата, по неговите думи, е те да се ваксинират. „Защото чухме какво каза МЗ за децата – да не се ваксинират. Най-точната статистика за децата е в САЩ. Там имат специалисти. Добре, че Кацаров не е там министър, щеше да ги изпоуволни всичките. Тяхната статистика е следната:

До 19 годишна възраст е 22% от населението на САЩ болни, до 19 възраст – 26% са случаите. Боледуват ли децата? Повече от някои други възрастови групи. Правилното послание през лятото към компактен живеещото ромско население бе: Майки, ако не искате децата ви да се разболеят, ваксинирате се вие, бабите и дядовците, за да не заразите децата си“, каза Кантарджиев. 

Той подчерта, че вече е доказано, че ваксината може да се поставя на деца на 12-годишна възраст. „Ти да им кажеш недей да си ваксинираш тийнейждърите. Те са най-ранимата група, защото са най-мобилни. Ваксинирайте се, доказано е, ще има по-малко странични ефекти, а те няма да им обърнат и внимание. Нямаше дори да разберат, че се ваксинират. Имунитет при младите много по-добре се изгражда и много повече тийнейджъри ще направят адекватен отговор“, обясни професорът. 

Бившият член на НОЩ припомни, че „винаги сме били с навременни мерки и не най-строги“. „Дори и най-големите критикари, толкова големи, но нищо не направиха. За другите неща ги видя народът, като си видя цените по магазините. Сега чакаме и сметките за тока. 

Никога не сме питали по телефона, дали може да си купим хляб. Нито не сме ограничавани до 1500 метра до блока. Никога не сме изморявали кучетата целия блок да ги разхожда. 

Най-жалкото е, че МЗ казва, че няма проблем, но по телевизията виждаме, че има много голям проблем. В София имаше по 1-2 свободни легла за аспирация. Натоварва се системата“, каза Кантарджиев. 

Около нова година ще има хапче. И ще е скъпо. Но това много ще успокои хората. Европа, цивилизования свят и щатите, ще затихне края на пролетта. Тук-таме ще имат някой дошъл от България, Докато за нас не знам. При това министерство и тези възгледи, сякаш правят всичко, за да не се ваксинират хората.