Средиземноморски циклон удря България и в събота! Сателитна СНИМКА

През следващото денонощие времето на Балканите продължава да се определя от средиземноморски циклон, разположен над Италия. По негово влияние на много места в Йонийско море ще се образуват гръмотевични бури и ще паднат обилни валежи.

Сняг ще вали по планинските масиви с надморска височина от над 1600-1700 метра, а над 2000 метра ще се образува и дебела снежна покривка, уточняват синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“).

Времето в България 
През нощта срещу събота времето беше облачно и дъждовно
. Продължаваше да духа силен източен вятър в Дунавската равнина и в Източена България. Минималните температури бяха между 4° и 10°. 

През деня ще остане облачно, на много места с валежи, като по-значителни ще са те в Западна и Северозападна България и в Рило-Родопския масив. Ще духа слаб, в Източна България умерен до силен североизточен вятър. Максималните температури ще са в широк диапазон – от 6-7° в Северозападна България до 15-16° в крайните югозападни райони и по Черноморието.

В планините ще бъде облачно и мъгливо, ще продължава да превалява дъжд, а по високите полета над 1600-1700 метра – от сняг. Ще духа умерен изток-югоизточен, по най-високите върхове югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около 0°.

Над Черноморието ще бъде облачно, на места с валежи от дъжд. До края на деня валежите ще спрат. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 15° и 16°. Температурата на морската вода – 17°-18°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, на север от нос Калиакра – до 5 бала.