Проф. Витанов: Апокалипсис и тотален локдаун няма да има

Булфото

Проф. Витанов смекчи тона си, защото сметките му показаха, че Апокалипсис няма да има до 15 октомври.

Въпреки това той очаква висока заболяваемост и в следващите седмици.

Така че място за прибързано отпускане няма.

 

„Има влошаване, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната“, смята Витанов

Oт фейсбук профила на математика Николай Витанов

Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията – да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври.

Просто числа за информация:

починали в края на септември – 20882

починали до днес – 21320

починали за октомври 438 (за 5 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Неприятното е, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4.

Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отиде на ниво 2 – в жълтата. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна. Както и из Родопа планина.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Там Кърджали си стои в оранжевата зона, а четирите области, в които ситуацията се очаква да е най-лоша са Габрово, Перник, Сливен и Монтана. Който живее там, да внимава (ако желае).

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Очаква се обаче да нагазят в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).

Базовото репродуктивно число днес е 1.145. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно.

Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври. До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3. Виждате, че това няма как да стане до 15-ти октомври, нещо повече – първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик) не позволяват на базовото репродуктивно число да се вдигне до 1.3 . Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица. Постепенно влошаване на ситуацията – да, апокалипсис – не.

Тъй, че: тотален локдаун (локдаун за цялата страна) на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, вие го виждате, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната. Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Добра вест показват данните от Националния статистически институт.

Последните данни от третата седмица на септември показват, че за първи път от повече от месец насам общата седмична смъртност в страната намалява.

Ако тенденцията се запази след 3-4 седмици нивата на смъртност в България ще паднат до тези отпреди пандемията през 2018 година.

Спадът е отчетен в третата седмица на септември, което е последният отчетен период.

Преди това нивата на общата смъртност растяха до 50 % над средното от предходните години.

Не е ясно как ще повлияе обаче тръгването на учениците присъствено в клас и дали кривата няма да тръгне пак нагоре.