Синдикалистка: Ако искаме да сме Европа – 1000 лева минимална заплата веднага

„Ако се опитваме да стигнем средноевропейските нива, това означава, че трябва да има рязък ръст на вдигане на миналата заплата. Това означава 1000 лева – веднага“, това каза икономическият съветник на КТ „Подкрепа” Ваня Григорова в студиото на Нова телевизия.

Тя обаче коментира, че на всички е ясно, че това няма как да се случи. Тя припомни, че при последната тригодишна програма за увеличаване на минималната заплата е прието да няма ново повишаване.

Ако обаче се приеме идеята да има увеличение и тя да стане 764 лева, това ще е крачка в правилната посока.

На обратната позиция застана Щерьо Ножаров от Българската Стопанска Камара. Според него увеличение не трябва да има, защото разходите за енергия са много високи. „Освен това бизнесът е ограничен заради пандемията. Ако увеличим минималната работна заплата, разходите на бизнеса за производство, ще надхвърлят приходите. Това ще доведе до по-висока безработица“, обясни Ножаров.

За момента от социалното министерство правят заявка, че повишаване на минималната работна заплата ще има догодина. Увеличение от 650 на 764 лева е предложение на синдикатите.