Проф. Витанов показа страшни К-19 КАРТИ, в 16 области ситуацията вече е…

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавирус у нас към 29 септември. По думите му дифузното разпространение напредва бавно из страната. Обхватът на заразата също се разширява бавно.

Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 29 септември 2021 г.
Най-напред, задължителната програма (скъсявам текста тук, интересът ми към хейтърите силно отслабва).

Пазете се от мои фалшиви профили и фалшиви изказвания от мое име, направени с цел да бъдете заблуждавани. Витанов нищо не е казал и ще казва само базовото репродуктивно число. Другото са нагли хейтърски лъжи с цел и на тези хорица някой да им обърне внимание.

Ако си хейтър, нямаш работа тук. Ако не си хейтър, но не желаеш да четеш за пандемията, нямаш работа тук. Ако не си от горните категории, но имаш вътрешни страхове от неприятни информации за пандемията, не чети по-долу, може да има такива.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Започвам пак с това. Хората, които четат редовно тези сводки, никак не са изненадани от това, което се случва. Вторичният пик на тази вълна го наблюдавате как се появява и оформя.

Така знаете какво се очаква и може да вземете мерки да предпазите себе и близките си (ако желаете). Не се притеснявайте, може и да е без числа, но тук ще намерите достатъчно информация, за да се ориентирате какво става и какво ще има да става.

Хейтърите си имат нова опорка – сега пък Витанов не бил казвал числа, колко е лош. Лош е Витанов, да лош е. Той числа казваше, а какво направи вашего брата. Псуваше, заплашваше и посегна, нали така. Като си припомните това, ще разберете защо Витанов ви остави да правите дългосрочните прогнози и да казвате числата. Но вие не можете нали. Хайде – давайте.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЛЕД ВТОРИЧНИЯ . ЗАЩО ВИТАНОВ НЕ ИСКА ДА ПИШЕ ЗА СМЪРТНОСТТА ПРЕЗ ОКТОМВРИ. Указанията ми са толкова гръмогласни, все едно слон танцува из стъкларски магазин. И при тия насоки да не можете една свястна прогноза с числа да направите, то си е……, (каквото Витанов очаква от хейтърите си).
Следват картите за днес.

Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Виждате, че пак се очаква появата на области на ниво 4. Първата я виждате вече – Габрово. Габровци, пазете се (който желае), разпространението при вас е дифузно. Нека да отбележа нещо. Днес областите с дифузно разпространение са 16. Казал съм само 2 от тях – Велико Търново (защото градските ме попитаха) и Габрово (защото няма вече накъде да се крие). Толкоз по въпроса плаша ли хората или ги информирам, като внимавам какво им казвам.

Дифузното разпространение напредва бавно из страната. Обхватът на заразата също се разширява бавно. Базовото репродуктивно число днес е 1.042. Над 1 е, но стойността не е висока. Натискът над здравната система се очаква да се засили, но постепенно.

На нашата карта на риска виждате, че София и Пловдив още се държат и не влизат във виолетовата зона. От няколко дни ви пиша, че наблюдавам поддаване на натиска от страна на вируса и в двете области. По-силно е поддаването в Пловдив. София и тя поддава, но засега по-бавно.

На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост Кърджали си стои в оранжево. Поне на едно място да изкарат малко по-спокойно седмицата.
Септември свършва. Помните ли, като ви писах, че ще падне линията 20 000 – 40 000 – 500 000. От тази линия остана само кота 500 000 (регистрирани случаи ). Съмнява ли се някой, че тази кота ще падне в следващите 2 дни, тоест до края на месеца?

За смъртността няма да пиша нищо. Това, което писах и казах в началото на септември, е че до края на септември смъртността ще е висока. Сами можете да определите, доколко е правилна тази прогноза. За октомври както знаете – не смея да пиша за смъртността, нищо няма да пиша за смъртността.

Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.