Заради това жестоко престъпление показно разстреляният Георги е лежал в затвора! Архивни СНИМКИ

Показно убийство в столицата бе извършено тази сутрин, както вече съобщи.

44-годишен мъж е разстрелян в района на стадион „Герена“. Жертвата е осъден за убийство и предсрочно освободен. Причакан е и е убит с един куршум

Вижте кой е убитият мъж в София ВИДЕО

Извършителите се издирват.

Малко след сигнала за покушението в близост е открита опожарена кола.

Минути преди 8 ч. край „Герена“ проехтява изстрел. Мъж в спортен екип и с качулка пада на земята.  Друг бяга. Работещи наблизо подават сигнал на 112.

Мъжът е застрелян с един куршум.

Минути след убийството е получена информация за опожарен автомобил, намерен в съседен квартал в тиха улица и по думите на директора на СДВР Калоян Милтенов най-вероятно колата е свързана с убийците.

Установява се дали колата е крадена, каквото често е схемата при такива престъпления.

припомня, че убитият е Георги Христов – Тинето. Както медията ни съобщи .

Георгиев бил в затвора, тъй като на 18 февруари 2002 г. той и други двама извършват грабеж на текстилна фирма в Харманли. Блъскат леко колата с парите, излизат и започват да стрелят.

Снимки: bTV

Счетоводителят е убит, а касиерката и шофьорът са ранени. Взимат 55 000 лева. 24-годишният тогава Христов е обявен за общодържавно издирване.

Христов е осъден задочно на доживотен затвор. Десет години след престъплението е арестуван в Испания. През 2014 г. Хасковският окръжен съд намалява присъдата му на 14 години затвор. А, както вече писа, на 6 февруари 2018 г. Софийският градски съд го освобождава предсрочно.

Тогава Христов, Мюмюн Мюмюн-Мечката и Георги Машев извършват грабежа близо до портала на шивашката фирма „Къванч“. Червен „Фолксваген Пасат“ засича форда на фирмата, с който се превозвали изтеглените от банка 47 092 лв. за заплати на работниците във фирмата.

Маскираният Георги Христов стреля с пистолет и убива счетоводителя на фирмата Георги Георгиев и ранява касиерката Златка Христова и Фикрет Тасим.

Съдът постанови на Христова да бъде изплатено обезщетение от 10 000 лв. с лихвите от 2002 г., а на Тасим – 5000 лв. с лихвите. След грабежа Георги Христов бе в неизвестност, но бе осъден задочно на доживотен затвор без право на замяна.

През 2012 г. Христов бе арестуван в Испания и върнат в България, като процесът срещу него тръгна отново в Хасковския окръжен съд. Тинето призна вината си пред съда и процеса продължи по съкратеното производство.

Прокуратурата поиска 25 години затвор, а защитата на Христов – 10. Държавното обвинение и адвокатите споделиха, че няма да обжалват днешната присъда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ