Ранни признаци за рак на белия дроб: за какво да внимавате?

Прочетете, за да научите за признаците и симптомите на ранен белодробен рак и как ранният скрининг може да помогне на хората с висок риск от заболяването.

Имайте предвид, че тези симптоми могат да се припокриват с други медицински състояния, много от които са много чести и леки.

Ранни признаци и симптоми на рак на белия дроб

1. Кашлица, която не спира или се променя

Бъдете нащрек за продължителна кашлица.

 Кашлицата, свързана с настинка или респираторна инфекция, ще изчезне след около седмица, но продължителната кашлица може да бъде симптом на рак на белия дроб.

Обърнете внимание и на всички промени в хроничната ви кашлица, особено ако пушите.

Ако кашляте по -често, кашлицата ви е по -дълбока или звучи дрезгаво, кашляте кръв или необичайно количество слуз, време е да си уговорите среща с Вашия лекар.

2.

Промяна в дишането или хрипове

Недостиг на въздух или лек задух също са възможни симптоми на рак на белия дроб. Дихателните промени могат да възникнат, ако ракът на белия дроб блокира или стесни дихателните пътища или ако течността от белодробен тумор се натрупа в гърдите.

Когато дихателните пътища са стеснени, запушени или възпалени, белите дробове могат да имат хриптене при дишане. Това може да има много причини, някои от които са доброкачествени и лесно лечими.

Хрипове обаче също са симптом на рак на белия дроб, така че заслужават вниманието на Вашия лекар. 

3. Болки в тялото

Ракът на белия дроб може да причини болка в гърдите, раменете или гърба. Болката може да не е свързана с кашлица.

Уведомете Вашия лекар, ако забележите някакъв вид болка в гърдите, остра, тъпа, постоянна или периодична. Трябва също така да отбележите, ако е ограничена до определена област или се появява по целия гръден кош.

4. Дрезгав глас

Ако забележите значителна промяна в гласа си или ако някой друг е забелязал, че гласът ви е по -дълбок, дрезгав или промене, посетете Вашия лекар.

Обикновената настинка може да причини дрезгавост, но този симптом може да показва нещо по -сериозно, ако продължи.

5. Отслабване

Необяснимата загуба на тегло от 5 килограма или повече може да бъде свързана с рак на белия дроб или друг вид рак.

При наличие на рак загубата на тегло може да се дължи на факта, че раковите клетки консумират енергия. Тя може да бъде и резултат от промени в начина, по който тялото използва енергия от храната.

Не отписвайте наддаването на тегло, освен ако не сте се опитали да отслабнете. Това може да е улика за промени в здравето ви.