Кацаров: В Израел има повече заразени, но никой не умира. В България умират десекти на ден

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. В Израел, където е ваксинирано почти цялото население, има повече заразени, отколкото в България.

Само че в България умират 20, 30, 50 души дневно от ковид. В Израел не умира никой или има един-двама души седмично.

Това обясни в студиото на БНТ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Абсурдни слухове се разпространяват за това колко хора са починали от ваксини, какви тежки увреждания са им причинени. Това изобщо не отговаря на истината”, заяви той. Кацаров напомни, че по негово искане агенцията по лекарствата публикува всички случаи на нежелани реакции от ваксините и всеки може да ги види.

Хазартно отношение към живота е, ако не се ваксинираш, каза още министърът. Той допълни, че в света около 5,5 милиарда човека вече са се ваксинирали, което прави ваксината срещу ковид най-прилаганото лекарство в света. Дори само този факт е доказателство срещу спекулациите, че това е нещо вредно, заяви Кацаров.

„Аз съм силен привърженик ваксинацията да е доброволна, възможно е да се обсъдят мерки за повишаване на сигурността на определени категории хора. Например един конгрес да може да се проведе, ако в залата бъдат допускани само хора, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен тест“, уточни министърът.