Ето как мъртвата орхидея може да възкръсне от остатъците си за 4 седмици (Видео):

Често се случва красивата орхидея да загуби всичките си листа, в резултат на което остават само въздушни корени или „пънче“. Не бързайте обаче да ги изхвърляте. Правилната грижа ще ви помогне да отгледате ново растение , което ще ви зарадва със своята красота.

Ето как да си отгледаме ново бебе от мъртва орхидея :

Внимателно огледайте коренищата и пънчето (мястото, от което растат листата и цветоносите) – ако те все още не са напълно изсъхнали и върху тях има живи корени, тогава шансът за отглеждане на нова орхидея ще бъде много голям.

сухи корени орхидея

Важно е да знаете, че въздушните корени на орхидеите не се нуждаят от субстрат и са способни да абсорбират влагата и всички необходими хранителни вещества от въздуха. Също така корените на орхидеите съдържат хлорофил и следователно участват в процесите на фотосинтеза. Именно този факт позволява на орхидея, която е загубила листата си, да продължи да расте.

За да отгледате орхидея от сухо пънче, имате нужда от ваза с височина 40-50 см. На дъното на вазата трябва да се излее малко количество вода, а отгоре трябва да се постави мъх сфагнум, който ще действа като хранителна среда за корените, ще ги предпази от бактерии и различни болести и ще осигури необходимите растеж на влагата.

сфагнум в саксия

Просто поставете мъртвото растение върху мъха и поставете вазата на прозорец от слънчевата страна на дома си.

Добавяйте редовно прясна вода във вазата.

След 3-4 седмици на стъблото ще се появят малки зелени пъпки, от които по-късно можете да отгледате ново растение.

реанимация орхидея

Подробия процес по реанимация на мъртвата орхидея може да видите във видеото: