The Daily Telegraph сензационно: 18 месеца преди пандемията вирусолози в Ухан искали да…

Вирусолозите от Ухан са планирали да заразят популация на прилепи с коронавируси, за да ги ваксинират срещу болести, потенциално опасни за хората. Както следва от публикуваните заявления за получаване на безвъзмездни средства, предложението е разгледано още през 2018 г., пише британският вестник The Daily Telegraph.

Учените са планирали да тестват „нови химерни протеини на шиповете на вируса“ върху прилепите само 18 месеца преди да бъде открит първият случай на Covid-19 при хора, според документите, цитирани от „Фокус“.

Вирусолозите също са поискали 14 милиона долара от Агенцията за напреднали отбранителни проекти (DARPA) за експерименти за създаване на химерни вируси, които могат по-лесно да заразяват хората. Британският вестник пише, че от DARPA са отказали да спонсорира работата на учените от Ухан.

Изданието съобщава, че искане за коментар е изпратено до Института по вирусология на Ухан.

През март международна група експерти публикува доклад след пътуване до Китай през януари-февруари, за да проучи произхода на новия коронавирус. Експертите не могат да стигнат до еднозначно заключение. Според окончателния документ на мисията те разглеждат най-вероятния сценарий, при който е имало предаване на коронавирус между животни, а след това и на хора, а най -малко вероятният сценарий, според тях е появата на вируса в лабораторни условия.

На 27 август уебсайтът на офиса на директора на националното разузнаване на САЩ публикува доклад на разузнавателната общност на САЩ, който обобщава заключенията на разузнавателните служби относно произхода на коронавируса. В документа по-специално се отбелязва, че коронавирусът не е разработен като биологично оръжие. В същото време американските специални служби признаха, че най-вероятно няма да могат да дадат окончателна оценка за произхода на коронавируса без помощта на Китай.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ