Петьо П. Блъсков: Готви се колосално фалшифициране на изборите! Ето защо

„Готви ни се колосално и незапомнено фалшифициране на изборите“, за това предупреди журналистът Петьо П. Блъсков в пост в личния си фейсбук профил.

припомня, че още преди дни .

Днес в Пловдив Борисов също обяви как се планира фалшификация за вота.

Ето какво още заяви той за предстоящия вот 2 в 1, който ще се проведе на 14 ноември 2021 година (публикуваме думите му без редакторска намеса):

„Вече е ясно защо беше истерията на всяка цена да се премахнат хартиените бюлетини и да се гласува само и единствено с машини – практика забранена в целия свят. 

. Тези хора имат право да дописват този код и да надграждат софтуера.

Не е ясно как точно са избрани въпросните специалисти-разработчици, нито дали са минали през проверки на ДАНС и МВР за надеждност (такива проверки са задължителни и през тях досега са минавали всички техници, които имат достъп до машините за гласуване).

Засега са наети четирима специалисти на граждански договор – Тодор Цветанов Цолов, Пламен Желев Желязов, Александър Недялков Кирков, Румен Гошков Богдански. Първо те ще минат обучение в “Смартматик”. В обществената поръчка е записано, че трябва да придобият компетентност за ниво на услуга Трето.

Това означава да могат да извършват “отдалечени софтуерни консултации за срока на гаранционната поддръжка от производителя “Смартматик Интернешънъл холдинг Б. В.” на специалисти-разработчици, посочени от ЦИК по модифициране на приложението, обучение, документация и процедури с цел придобиване на способност за автономно управление и модифициране на софтуера за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс (ИК), без намеса на доставчика и производителя от ЦИК.

Т. е. те ще бъдат “очите и ушите” на ЦИК, в което няма нищо лошо. 

Експерти коментират, че лошото започва веднага след доброто намерение на ЦИК да си осигури независимост от доставчика на машините. Започва с назначаването на специалистите-разработчици на граждански договори, което ги освобождава от всякаква отговорност. 

Няма обяснение защо тези хора се назначават към ЦИК, а не към държавната фирма “Информационно обслужване”, която е част от изборния процес. 

В мъглявина е и начинът, по който са подбрани експертите. Ясно е само, че се обогатява практиката, създаваща условия за фалшифициране на вота. 

От ЦИК обясниха, че експертите са им препоръчани от “Информационно обслужване” и от Държавна агенция “Електронно управление”.

За първи път подобни експерти бяха наети за предварителните избори за НС на 11 юни, но опитът завърши с фиаско. Става въпрос за Атанас Шарков, който се оказа активист на “Да, България” и съветник на служебния премиер Стефан Янев. Той бе нает от ЦИК като консултант за машините. Гражданският му договор беше прекратен набързо през юни, а от ГЕРБ изразиха съмнения за негова намеса в изборния процес.

Любопитен факт е, че същият Атанас Шарков е бил съдружник с назначения неотдавна за специалист-разработчик Пламен Желязов. Те са имали обща фирма “Омега мениджмънт” АД. Пламен Желязов е собственик и на “Невроника” ЕООД, на “Индустриални системи и системи за сигурност България” и на “Лион технолоджис”.