Нов удар по портфейла на българина – готвят ни шоково поскъпване на стоки и услуги:

След корона-кризата бавно обрачът се затяга и много експерти са на мнение, че следва нова икономическа криза . Според анализаторите на пазара се очаква поскъпването на стоките и услугите у нас да продължи.

поскъпване стоки

Поради скока на синьото гориво на борсите прогнозната цена за месец ноември на „Булгаргаз“ е с почти 22% по-висока.

От началото на годината синьото гориво поскъпна почти тройно.

Експертите очакват скок в цените на парното и на тока.

Електроенергията за бизнеса на борсата у нас също е по-скъпа. Средната цена в сегмента „ден-напред“ за август е 218,17 лв. за мегават час. Тройно повече от същия период на миналата година, пресмятат от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

На този фон националната статистика вече отчете годишна инфлация от 3,7 на сто през август. Прогнозите на икономистите са, че в края на годината тя може да е между 4 и 4,5%.

На фона на поредната прогноза на Булгаргаз за увеличение на цените на синьото гориво и поскъпването му на световните пазари, експертите очакват и повишаване на цените на парното и тока:

„Ако имаме 20% ръст на природния газ, ще имаме около 15% ръст на топлинната енергия.“

За всяка топлофикация поскъпването варира обаче уточняват експертите. При електроенергията за бита увеличението се очаква да е по-малко. Около една трета от българите обаче срещат трудности да се отопляват адекватно, посочват анализаторите.

Aко има драстично увеличение на цените, правителството трябва да помисли за подпомагане на най-уязвимите групи, посочват още експертите.