Проф. Кантарджиев извади ужасяваща статистика на умрелите от К-19 у нас

Съгласявам се, че октомври ще бъде пикът на пандемията. После бях разколебан и затова ограничих публичните си изяви. Имаме бавно и нелогично покачване на заболелите, на фона на починалите. Това заяви консултантът по ваксинационния процес към Столична община проф.

Тодор Кантарджиев пред NOVA NEWS.

„Сега събота и неделя са тествани явно само хора със съмнения за заболявания. 10% са много. Малко ме смущават броят на новозаразени и броят на починалите. Сега преминаваме бройката от 20 000 починали. 2000 човека на месец е много. За съжаление, обществото беше заблудено от медицински експерти, които заблудиха политиците, че няма да има умрели“, обясни той. 

„Кой се е справил лошо? 2020 година, ако не бяхме на последно място по брой на болни в Европа и бяхме допуснали броя на заразени в Италия и Испания, знаете ли какво щеше да стане по болниците? Когато имаме ваксини и 120 спокойни дни, в които можеше да се ваксинират хората, ние си карахме с едни лозунги, че нямало да има болни в болниците, защото имало ковид центрове“, каза той.  

Проф. Кантарджиев заяви, че много би се радвал, ако Здравно министерство наистина работи.

„Всичките са по-възрастни от мен, значи са опитни хора. Хубаво е да не се стъпва само на лозунги. Безплатни лекарства щяло да има. То няма доктори, които да ги предписват. Ама това е епидемия, бе. Този човек трябва максимално бързо да бъде карантиниран и да няма контакт с други хора“, каза още експертът. 

„Като разкараха мен, хората си казаха: „Разкараха го тоя, където казваше, че трябва да се ваксинираме, значи няма да се ваксинираме“, обясни проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че половината от сложените ваксини в страната в неделя, са сложени в столицата. 

„Когато критикуваш неоснователно, направиха се едни комисии да кажат защо имало умирания. Тая същата комисия сега да каже защо има толкоз умирания и защо броят им процентно е много по-висок от броя на умрелите през последната пролет. Шефът на тази Комисия е по-възрастен от мен. Създава се недоверие в обстановката“, смята той. 

За пенсионирането си, той обясни: „Не вярвам да съм в някакъв списък от най-високо място, както се твърди. Мисля, че това е еднолично решение на г-н Кацаров. Неговото поведение и отношение към структурите, съм предупредил ръководителите да са внимателни към анализите, които им представят. Той каза, че нямало да има умиращи, но те умират. Нито болните, нито починалите можеш да скриеш.“

Проф. Кантарджиев обяви, че у нас се търсят нови мутации като се изследват направените проби. 

„Няма ГЕРБ, има дневен брой имунизирани. Когато беше предишния министър по 35 хиляди на ден се имунизираха. Сега не можем да отлепим над 10 хиляди. По времето на министър Ангелов нямаше и ваксини. Беше започнал един темп, а не да се пишат отчети, че в някакви села, на които не съм чувал имената, местния кмет се бил ваксинирал“, каза той.