Скръбна вест: Почина любимата певица на Тодор Живков

На 87-годишна възраст е починала една от емблемите на народната музика у нас – Мария Кокарешкова. Последните години от живота си певицата изкара в забвение, а в интервю не скрива обидата си към Слави Трифонов, който плагиатствал от нейното творчество без да пита и без да даде една стотинка.

„Аз бях първата певица, която записа „Йовано, Йованке“ навремето. На мен ми е обидно, че Слави Трифонов включи в репертоара си песента и ми я открадна един вид.

Има още един куп случаи с македонски песни, които се изпълняват с грозни, ориенталски аранжименти“, сподели за в. „Вяра“ Кокарешкова, която не получила нито стотинка от Трифонов за това, че си приписал една от песните, на които тя дава живот, за своя.

Но докато е на върха на славата си, се радва на обожанието не само на народа, но и на първия в държавата, пише „Марица“.

По времето на социализма дори тръгва упоритият слух, че е любовница на Тодор Живков, но тя отрича. „Той много ме харесваше и ме обичаше, но само като приятел и певица. В нашите среди знаехме, че народната певица от Кюстендил Олга Борисова е близка по тази линия с него, след като почина съпругата му Мара Малеева.

Това, че съм била близка на Тато, го твърдят простите народни певици, защото ми завиждат и злобеят. Ако бях интимна с него, щях да имам апартаменти, имоти и коли, а аз нямам“, казваше Кокарешкова.

Родената в Белица певица дълги години бе част от хора на БНР със записи на обичани песни. Името ѝ е свързано и с предаването „Къдрава антена“, което през 60-те години на миналия век превръща радиоизлъчването в спектакъл с публика.

Навремето работи с Пенчо Пенчев, Георги Парцалев, Леа Иванова и други звезди на миналия век. Пенсионерските си години изкарва далеч от светската суета и сцената.