Плевнелиев посочи причините за грандиозния провал на Радев и служебното правителство

Държавният глава разцепи умишлено обществото, защото като истински популист има нужда от ниска избирателна активност. Затова и неговото правителство се провали грандиозно в организирането на изборите – с тези думи започва интервюто на президентът Плевнелиев пред „Труд“, в което той отговори на въпроси веднага след завръщането си от САЩ.

– Г-н Плевнелиев, особено сте активен в атаките си по президента Румен Радев. И то, при положение, че няма да излизате на изборите срещу него.

Защо го правите?

– В последните месеци поне 20 президенти ми се обадиха, за да споделят своята болка и тревога от случващото се в страната. В очите на света България днес изглежда като проблемна държава, с недобро име и репутация, без план и посока.

– Това обаче контрастира рязко с отчета на служебното правителство, според който през последните месеци нещата в държавата са започнали да се оправят.

– Моля? Какво е оправило това правителство? Нека си говорим сериозно, а не в жанра фантастика или както казват в английския – wishful thinking, тоест да живееш в свой собствен свят, без връзка с реалността. Нека кажем фактите, а вие ми кажете обективно дали приемате за успешно това, което ни донесоха служебното правителство и неговият създател: Последни сме в ЕС по ваксинация, по Плана за възстановяване и устойчивост, по благосъстояние, по доверие в институциите и борба с корупцията. Сами и неразбрани сме в спора със Скопие.

Нямаме план, в който ние самите, а и другите да повярват, за дълбоки реформи и преход към зелена и иновативна икономика. Нека напомним, че зеленият и дигиталният преход са отправната точка, от която ЕС ще оценява и финансира проектите на държавите членки в следващите 7 години. Служебното правителство на Радев грандиозно се провали в основната си задача – изборите.

И това не е случайно. Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече нашата крехка демокрация си отива, но толкова повече печелят популистите с техния лидер Радев, защото те разчитат на мобилизацията на фенклубовете си чрез насаждане на конфронтация в обществото. Изгубихме нормалността, вече няколко месеца живеем с абсурдите на популизма. Обществото е дълбоко разделено и противопоставено един на друг.

Елитът на нацията – в политиката, бизнеса и медиите, е фатално разделен и провален в мисията си да има план и решение за прогрес и развитие в държавата, и то в най-трудната ситуация. Свидетели сме на невиждан досега разпад на държавността и усещане за безпътица и хаос. Основният виновник за това е президентът Радев.

– Защо иска президентът Радев разделена нация?

– От ден първи на своя мандат Радев поведе своята битка за власт, създавайки дълбоки разломи в обществото, противопоставяйки българите един на друг. В първия удобен момент, с високо вдигнат пред президентството юмрук, Радев посегна по незаконен, противоконституционен и скандален начин към абсолютната власт в държавата, искайки оставките на законно избраните главен прокурор и премиер, въпреки че Конституцията не му дава това право.

Дори и в пандемия, отнела живота на десетки хиляди българи, президентът Радев заложи на противопоставянето, като не свика КСНС, нарушавайки закона, повече от година и половина, само и само да стои от засада на правителството на Бойко Борисов, с надеждата то да се провали, от което той да спечели. С надеждата да отслаби правителството, Радев навсякъде обясняваше колко корумпирани сме и че сме управлявани от мутри и мафия, системно рушейки доброто име и международна репутация на Родината си.

И резултатите вече дадоха плод по време на неговото правителство – отлив на чуждестранни инвестици, скачащи цени, популистки обещания за пенсии и неподплатена актуализация на бюджета, която разчита на приходи от Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 1 милиард и 600 милиона лева, но този план още не е внесен, а след внасянето му има доста процедури, преди да бъде одобрен и парите да бъдат отпуснати. Но никой от сега управлявщите не мисли за истинските проблеми в държавата.

Под крилото на силния генерал Радев се приютиха всички популисти и агресивно взеха властта, използвайки методи на дезинформация, пропаганда и оплюване на противника, които ни връщат във времето на Отечествения фронт и болшевизма.

 

– Твърдите, че сега ни управляват популисти?

– Категорично. Днес наблюдаваме агонията на управляваната от популисти държава. Партии, плод на политически инженеринг и финансирани от задкулисието, се упражняват в ролята на борци срещу статуквото, като се надпреварват да се кълнат във вярност на президента – популист Радев.

Отвратени сме от нецензурните думи, квалификации и обиди, от простащината и липсата на елементарна етика, демонстрирана от популистите в 45-ото и 46-ото Народно събрание. Умерените и вярващи в демокрацията българи се отвратиха от това, в резултат на което проведените през юли парламентарни избори бяха с исторически рекордно ниска избирателна активност.

– Какъв е изходът, който виждате?

– Изходът е да няма втори мандат на президента Радев. В противен случай радикализацията, която отпуши той, ще ражда все повече радикализация. Популизмът, който пося Радев, ще ражда все повече популизъм. И това е сигурно. Духът от бутилката е пуснат и придобива вече чудовищни размери.

Президентът трябва да е за пример на всички, но за съжаление Радев символизира и мултиплицира най-негативните страни на българина – арогантност, его, разделение, спасение поединично, неуважение към институциите, неспазване на правилата. Радев се закле в Конституцията, но не я спазва. Все едно един родител да се закълне в децата си, след което да ги предаде. От историческа гледна точка Радев е първият български президент, нарушил, и то многократно, Конституцията.

Той е единственият президент на държава, членка на ЕС, погазил върховенството на закона. Българи, замислете се къде се намираме днес – слаб парламент, изпокарани и дълбоко разделени политически партии, фрагментирано и противопоставено един на друг общество, а над всички е силният президент, който има собствено правителство, който може да уволни всеки министър, когато си пожелае, и който дори си позволява да раздава ултимативно задачи на Народното събрание – още едно нарушение на Конституцията.

Да, това е президентската република, така лелеяна от агентите на ДС у нас и Радев е на път да я инсталира задкулисно. Един втори мандат на Радев със сигурност ще изиграе решителна роля за промяна на системата, както самият той обещава. Нека не му позволим да реализира пъкления си замисъл, защото това ще е краят на българската демокрация.

– И все пак, доста хора вярват на президента, ако съдим по социологическите проучвания. Значи с нещо ги печели.

– Силата на Радев идва от слабостта на Борисов. Радев е популярен само защото се позиционира като основния противник на Борисов. Ако оставим настрана измислената от задкулисието и прожектирана до втръсване на хората генералска битка между Борисов и Радев и погледнем по същество свършеното от държавния глава, извън битката с Борисов, ще видим един изцяло провален президентски мандат, в който не са постигнати никакви резултати за хората.

Защото успехът на един президент не се мери нито с неговия рейтинг, нито с броя на мандатите, нито с водените битки, а се мери с прогреса в обществото, с модернизацията на държавата, с повишаване благосъстоянието на хората, с надграждането на демократичните институции. Там Радев се провали тотално. Един мъдър генерал ми казваше: „Ние, генералите, знаем как да спечелим войната, но не знаем как да спечелим мира“. Това важи с пълна сила за Афганистан, Ирак, Сирия, за Тръмп и за Радев.

Уважаеми Румен Радев, Христо Иванов и компания, искам да ви кажа, че е лесно да стреляш срещу врага и да рушиш, а е много по-трудно да изградиш наново разрушеното и да излекуваш раните на дълбоко разделеното общество. Радев се заигра дори с етническия мир в страната, демонстрирайки какъв криворазбран патриот е. Каквото и да е името на следващия български президент, той ще трябва да започне да лекува дълбоките рани в нашето общество, оставени от разрушителя Радев.

– Вчера се учреди дългоочакваната партия на бившите министри Кирил Петков и Асен Василев, сочени за отличници на служебното правителство. Какви са очакванията ви за нея?

– Безспорно е влиянието и връзките с президента Радев при новата формация на Кирил Петков и Асен Василев. Прави се в последния момент преди президентските избори, с всички съмнения за екипа на президента Радев и за купуването на политически партии със задкулисни пари. Популистки обещания и непознаване на основните принципи на политиката – не може с леви цели да постигаме десни интереси, или обратното.

Затова, ако искаме да съхраним това, което е останало от нашата демокрация и европейски път на развитие, и да мислим за градеж, а не за продължаващи разруха, ерозия на демократичните ценности и разделение по пътя напред, решението е само едно – да не се допусне втори мандат на Радев.

Президентството в демократичната държава е символ на баланса, не на силата. Президентът не управлява, той представлява и примирява обществото в неговото разнообразие. С егото на силен лидер, с незачитането на правилата и институциите в държавата и подход на генерал, подстрекаващ битки и разкол в обществото, Радев руши устоите на най-важната и представителна институция – президентството на Република България, което по презумпция е символ на единението и спокойствието на нацията.

Радев подсилва най-лошите страни на българина, вместо да ги лекува, разяжда ни като демокрация и общество. Въпросът на въпросите е той да си ходи час по скоро и да дойде нов държавен глава, убеден демократ и европеец, мъдър и балансиран, президент на всички българи, който да започне да лекува раните в обществото, зейнали в края на мандата на Радев.

Апелирам за единство на всички демократи и европейци в страната, които да се разберат за общи действия и фронт срещу Радев и популистите на предстоящите президентски избори. Щом рибата се вмирисва от главата, време е да я сменим, за да започнем да оздравяваме.

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в град Гоце Делчев. Той е четвъртият демократично избран президент на Република България – в периода 22 януари 2012 – 22 януари 2017 г. и министър на регионалното развитие и благоустройството (27 юли 2009 – 9 септември 2011) в първото правителството на Бойко Борисов.
По време на своя мандат Росен Плевнелиев назначава две служебни правителства – първото с премиер Марин Райков, което встъпва в длъжност на 13 март 2013 г., след като правителството на Бойко Борисов подава оставка. Второто служебно правителство (от 6 август 2014 г. до 7 ноември 2014 г.) оглавява проф. Георги Близнашки, след оставката на кабинета на Пламен Орешарски. Президентът Плевнелиев създава първия високотехнологичен парк в България и на Балканите – София Тех Парк.