Съпругата на подп. Терзиев през сълзи разкри нещо шокиращо за смъртта му и кой е виновникът

„Не приемам експертизата. Няма никаква загуба на пространствена ориентация в действията на пилота.“

Това заяви в ефира на Нова телевизия вдовицата на загиналия край Шабла подп. Валентин Терзиев – Димитрина Попова.

Според нея този, който е водил полета от земята и е навигирал съпруга й, носи вината донякъде.

„Знам кой е този човек. Научила съм имената им по един или по друг начин. Никой от тях не се свърза с мен и това най-много ме обиди“, призна тя. 

По думите й е било достойно тези хора да й се извинят и да срещнат погледа й. 

„Нека започнем от самото учение. Подготвени ли са нашите кадри за такова учение? Кой го е спуснал това учение?“, запита тя. 

„За да участваме в НАТО нашата армия трябва да отговаря на определени изисквания. Нашите летци имат по-малко от една стралба годишно. Човек, който е напуснал системата преди 8 години, ми призна, че за 15 години, не е изоълнявал нито една стрелба“, заяви Димитрина. 

„На Валентин учението му е било ново. Той никога не е правил подобно нещо. За съжаление системата ни е такава. Има недостиг на средства“, каза тя. 

Димитрина се обърна към министъра на отбраната и го помоли да си прочете закона. „Този министър не е компетентен да заема този пост. Забавлявам се с поведението му. Този човек не е подготвен. С цялото ми уважение към министър Панайотов, той няма опит във военните среди“, поде тя. 

„Само преди два дни той каза, че няма отговорност да определя вина. Той обаче има отговорност да изпълнява дисциплинарни наказания. Може да налага такива на военнослужещи. Съгласно чл. 179 командирите и началниците носят отговорност за живота на военнослужещите“, каза тя. 

„Румен Радев на времето бе командир на моя съпруг“, призна тя.

„С детето не говорим на тази тема. Не намирам сили да кажа каквото и да било. Детето избягва темата за баща си и инцидента“, разказа през сълзи Димитрина Попова.

Тя призна, че би се видяла с министъра на отбраната и дори го помоли за подобно нещо.