Големият международен скандал с Кристалина Георгиева се разгаря!

Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд (МВФ) разглежда доклад на етичната комисия за действията на Кристалина Георгиева в Световната банка. Това съобщи говорител на МВФ, цитиран от Ройтерс.

Забъркаха Кристалина Георгиева в голяма шашма, свързана с Китай

Кристалина Георгиева беше извикана от предишния си работодател Световната банка във връзка със съмнения за оказване на натиск относно доклад за икономическото развитие на Китай.

Тя е обвинена, че като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на китайската икономика и така позицията на Китай  в класацията „Да правиш бизнес“ (Doing Business) за 2018 година  се е преместила от 85-о място на 78-о място.

 В обвиненията е замесено и името на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Кристалина Георгиева категорично заяви, че не е съгласна с констатациите.

Георгиева категорично отрича да е оказвала натиск върху когото и да било в Световната банка да манипулира данни.

Тя е коментирала на среща в петък вечерта със служителите на МВФ огласените обвинения, че през 2018 година – докато е била на ръководна позиция в Световната банка – е повлияла за изкуствено повишаване на рейтинга на икономиката Китай в класацията „Да правиш бизнес“, изготвяна всяка година и публикувана от Световната банка.

„Нека се изразя просто – това не е вярно!“, е заявила Георгиева според агенция Ройтерс, която разполага със стенограма от срещата в МВФ.

„Нито в този случай, нито преди, нито след това съм оказвала натиск за манипулиране на данни“, е казала още Кристалина Георгиева.

Сред създателите на „Да правиш бизнес“ е бившият ни министър на финансите Симеон Дянков. Неговото име също се споменава в публикувания снощи доклад на адвокатска кантора, разследвала по поръчка на комисията по етика в Световната банка възможни нередности при изготвянето на класацията за 2018 година.

В доклада се твърди, че Дянков е изиграл важна роля в манипулирането на данните за китайската икономика.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ