Известна психоложка обясни защо българите вярват в конспиративните теории около коронавируса

Над 3/4 от хората на Балканите вярват в конспиративните теории около коронавируса и ваксината срещу него. Според тях вирусът бил създаден специално да унищожи човечеството, а чипирането гарантирало абсолютната власт в света. 

Защо българите продължаваме да вярваме в тези теории и защо отказват да се ваксинират?

„Причината има логика, не е проста и не засяга прости хора. Човешкото същество не взема решения на основа на инстинктите си, а се ориентира по информацията и причинно-следствените връзки.

В съвременния свят обаче информацията е доста объркваща, защото има доста скрити интереси и мотиви“, обясни психологът и член на Обществения съвет по ваксинация към МЗ Ани Владимирова в „България сутрин“.

Като пример тя посочи съвременната противоречива реалност в Запада, където „от една страна ни затварят вкъщи, от друга – милиардери летят из Космоса; от една страна ни казват, че не могат да се справят научни екипи с вируса, от друга страна се правят роботизирани операции“.

„Съвсем логично е, когато хората виждат този двоен стандарт, да си казват, че има таен замисъл и втора линия. Хората, които се интересуват от конспиративни теории, са интелигентни хора; които търсят смисъла в това противоречие“, изтъкна психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Владимирова това са интелигентни хора, които са изпаднали от интересите на този свят, изолирани и самотни са, но намират в интернет съмишленици.

„Дори и при тази идея за чипирането виждаме нещо по-тъжно. При испанския грип са въведени паспортите и сега е логично да се въведе друга система, с която да се контролира пандемията. Но какво си мисли човекът, който отдавна е загубил усещане за важност в живота си: „Някой се интересува от мен, иска да ми сложи чип“. Дълбоко и подсъзнателно той се чувства значим, което е тъжно“, отбеляза психологът.

Владимирова призова да проверяваме достоверността на източниците, да търсим първоизточника на информация, както и да обръщаме повече внимание на хората около нас, за да не се появяват емоционални дефицити. Тя е преболедувала Ковид-19 и е ваксинирана.