К-19 се променя! Ето НОВИТЕ симптоми, за които да внимавате:

С новите варианти на коронавируса картината на пандемията се промени значително от първоначалния „ухански“ вариант. Днес лекарите признават, че симптомите на оригиналния щам на Ухан са различни от делта щама, който доминира в много страни.

щамове коронавирус

Ако по-рано се смяташе, че основният симптом на болестта е загубата на обоняние, сега това не е необходимо.

Британски учени наскоро съобщиха, че мутациите причиняват главоболие, хрема и болки в гърлото като това са най-честите симптоми на вируса.

Те изследваха лица с положителни резултати от PCR тестове в периода от април 2020 г. до август 2021 г., както и медицинската история на пациентите.

Във Великобритания се използват четири основни признака за първоначално откриване на COVID: треска, суха кашлица, загуба на миризма и вкус.

Освен това в появата на щама „делта“ се добавят чревни симптоми: пациентите се оплакват от диария, гадене, повръщане и силно главоболие. Тези симптоми са характерни и за тези, които са били ваксинирани и след това инфектирани. Много хора изпитват мускулни болки, тежка умора и слабост.

Според имунолога Владислав Жемчугов проявата на симптомите на коронавирус зависи от характеристиките на конкретен организъм: там, където той има по-слабо място, вирусът „удря“ там.