Кастинг: ДБ пуска Кънев, Панов или прочут пулмолог във войната за президентския стол СНИМКИ

Вариантът оперната прима Александрина Пендачанска, съпруга на журналиста Найо Тицин, да бъде кандидатура на десните за президент, не е намерила подкрепа сред членовете на „Демократична България“ (ДБ).


Александрина Пендачанска

Коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов се е прицелила в трима евентуални кандидати за държавен глава, пише вестник „Галерия“.

Един от фаворитите е председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който набра популярност покрай борбата си срещу главния прокурор Иван Гешев.


Лозан Панов, Снимка: Георги КОЛЕВ,

Проблемът при него е, че председателят на Върховния касационен съд може да се яви само като независим кандидат заради отказани поправки в Изборния кодекс магистрати да имат политическа дейност.

Мандатът на Панов изтича през 2022 година, но дори и след него той би си запазил мястото на висш съдия, а според негови близки най-вероятно би се възползвал от тази възможност.

Евродепутатът Радан Кънев, учредител на партията „Демократи за силна България“, е също възможен вариант за номинация за държавен глава на десните.


Радан Кънев, Снимка: Георги КОЛЕВ,

Кънев, който е и заместник-председател на ДСБ, е сред радетелите служебните министри Кирил Петков и Асен Василев да се присъединят към „Демократична България“. Той дори ги предупреди, че явяването им на избори с нова партия ще повтори историческата грешка на десните от 2017 година, когато в последния момент „Да, България“ отказа да се яви заедно с „Нова република“ и двете формации останаха извън парламента.

Изненадващо кандидат за държавен глава може да се окаже д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести, който работи в болницата към Медицинския институт на МВР в София и бе включен в листите на ДБ на последните избори.


Д-р Александър Симидчиев

Симидчиев има активна позиция по темите, свързани с опазване на околната среда, и стана публично известен по време на първата вълна на коронакризата, когато бе сред най-канените специалисти в телевизиите.

Според политолози кандидатът на десните има малки шансове да влезе в кабинета на „Дондуков“ 2, но коалицията, която показва възходящ тренд през последната година, е длъжна да има своя номинация, показвайки, че е готова да провежда политиката си чрез всички власти.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ