Д-р Бацелова посочи причината за смъртта на ваксинираните българи и каза какво ни чака след 2-3 седмици

Имуноложката д-р Христиана Бацелова коментира информацията за починали напълно ваксинирани хора у нас в ефира на bTV. По думите ѝ има специфична група на хора, при които ваксините не действат.

„Не е характерно само за тези ваксини, а за всички ваксини поради особеност на имунната система“, заяви тя и допълни, че също така има значение как са съхранявани ваксините.

„Още март месец имаше конкретни указания как да се съхраняват ваксините, как да се отвори флаконът и колко време след това може да се използва“, уточни тя.

Важно е да се поставят ваксини, които се съхраняват правилно. По думите ѝ, ако има проблем при съхранение, то това няма да навреди на пациентите, но може да повлияе на защитата.

Д-р Бацелова каза, че данните сочат, че като цяло ваксините предпазват.

„Има един малък процент от хората, които са т.нар. пациенти “non-responder“ – хора, които са абсолютно здрави, но не отговарят на ваксините и не развиват антитела.

Особености на имунната система ги кара да не откликват на никакви видове ваксини. Има и група от хора, които са на имуносупресирана терапия и също са под въпрос дали ваксината ще ги хване. Лица с ХИВ, чиято имунна система е компроментирана. Освен това са и възрастните – лица над 75 години“, каза още тя.

По думите ѝ в България се правят безразборно тестове за антитела, но има особености кои от тях реагират срещу спайк протеина. „Хубаво е човек да се консултира с имунолог преди да си прави каквото и да е изследване“, смята д-р Бацелова.

„Делта вариантът се разпространява много по-лесно. Вирусният товар, който се отделя, е доста по-голям“, заяви тя по повод днешната ситуацията с коронавирусната пандемия у нас.

Специалистът очаква повишение на заболеваемостта след началото на учебната година. 

Притесненията ни са много големи във връзка с училищата и детските градини. Много малък е процентът на ваксинираните учители. В САЩ доказаха, че 1 учител, който преподава 2 дни без маска, заразява 50% от учениците.

Ще започнат като изолирани взривове в различните колективи, после в семействата, после родителите в техните колективи. Пикът ако кажем, че максималният инкубационен период е 14 дни, това ще стане след 2-3 седмици, уточни тя.