ДПС: Радев или се е самозабравил, или прокарва идеята за президентска република


МУСТАФА КАРАДАЙЪ

Намери се президент, който реши, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент като се поставя над конституцията – или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето.

Такава оценка даде лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на президента Румен Радев в декларация от парламентарната трибуна. 

Той не просто си позволи да назначи лице, което не отговоря на конституцията, а безпардонно зачеркна законността.

Няма такъв прецедент в най-новата ни история, категоричен бе Карадайъ.

За 5 г. не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия, като олицетворяващ единството на нацията. За 5 г. не можа да разбере силата на прекия избор и подкрепата на гражданите, и на избирателите, продължи той.

Ние не се уплашихме от тоталитарната власт, от милиционери и оръжие. Независимо от преживяното, докато се борехме за човешки права и свободи и искахме с мирни протести връщане на рождените ни имена, показахме, че не искаме реваншизъм, а живот в мир, съвместно и в заедност да градим демокрацията и нашето бъдеще. Затова няма да позволим някой случайно попаднал в политиката да руши всичко, което е създадено в последните години, настоя лидерът на движението.

От ДПС искаме да говорим и за активните мероприятия на служебния вътрешен министър, наречени благовидно в полза на борбата с купуването на гласове. Поведението на службите на реда, акциите на полицейските служители, могат меко да бъдат наречени репресии и унижения. Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство с цел сплашване. Те са документирани. Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало. Да сплашваш, да унижаваш е прийом на слабите управления. Това е ярък израз за тяхното безсилие, каза още той.