Експерт: Това, което се случи по Черноморието тази година, не сме го виждали изобщо!

Този летен сезон отчитаме 70% ръст на туристите у нас в сравнение с миналата година, като най-много туристи са пристигнали от Румъния. Данните обобщи вчера министърът на туризма Стела Балтова.
 
„Тази година имаме доста по-либерален режим за влизане в страната. За този летен сезон имаме около 4,9 млн.

влезли в страната при 2,5 млн. в предходния период.

До края на годината ще бъдат около 7,5 млн. чужденците, които ще преминат границите и ще влязат в страната. Ще приключим с около 60% повече спрямо миналата година“, обясни в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.
 

 
Според него интересът на българите за почивки в страната е нараснал. 
 
„Това, което тази година се случи по морето, ние не сме го виждали изобщо! Да видиш всички шезлонги пълни, всички места, не сме виждали такова нещо.

Не е само Гърция. От една страна – нулеви цени на някои плажове. Второ – 50% намаление на цените в големите курорти. Много хубаво и топло лято“, подчерта Драганов.
 
Той е на мнение, че ваксините имат ключова роля по отношение на туризма в България.
 
„Ресторантьорите се надигнаха. До момента няма задължителност, против сме да има задължителност. Въпросът е хората, които искат да продължат да живеят, да се ваксинират.

Става въпрос за животозастрашаващо заболяване. Искаме да видим колко от интубираните са били в нощно заведение, колко от тях са ходили на фитнес, колко идват от туристическо събитие, колко от тях са редовни посетители на ресторант.

Не са! Единственият проблем е, че преди 60 дни не са се ваксинирали. Тези, които не са се ваксинирали, са енцикопледисти, всичко знаят“, смята доц. Драганов.
 
Очакванията са, че през зимния сезон много туристи ще посетят градовете заради зимните фестивали. От друга страна, в по-малка степен ще има ски и сноуборд туризъм.
 
„Феноменът ще бъде, че спира индустриализираният туризъм. Големите спадове идват от това, че не дойдоха чартърните туристи.

Ще има проблем с паркирането в планинските курорти. Ще видим за пръв път как механите и къщите за гости в Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат пълни с хора“, каза още доц. Драганов.
 
Според доц. Драганов няма фалити, но няма и пари, а състоянието на туризма е доста тежко.
 
„В туризма пари няма, всички са на ръба. Наблюдавах пълни заведения, опашки, много изгодно всичко като цена/качество. В същото време – абсолютно празни заведения. Качеството играе своята роля, туристът знае къде да влезе. Ако не знаеш как се прави туризъм в такава среда – си по-зле“, обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма.