Математикът Томов със страшна прогноза: До 5000 заразени с К-19 до дни у нас и деца ще умират!

Аз съм изчислил смъртността по възраст спрямо откритите случаи. При по-възрастните – 90-100 годишни – хора рискът достига до 25%. А Ваксинираните намаляват 10 пъти риска. Ако имаме много хиляди заразени, някой ще почине.

Едноцифрена бройка от починалите ще бъдат онези, които са получили втора доза две седмици преди заразяването. 

Това заяви Лъчезар Томов, коментирайки ситуацията с пандемията от К-19 у нас в ефира на Нова тв. 

„Една доза за по тежки варианти като Алфа и Делта не пази толкова много. Най-големия риск при децата е едно към 10 000, но ако заразите 700 000. 70-100 деца могат да почина“, каза още той. 

„В България имаме прясна голяма вълна Алфа, която пази и компенсира много ниския процент. Във Флорида има рекорден брой починали на ден, няколко пъти нарастване на заразените деца. Има 2000% нарастване при децата, има деца на вентилация. Вирусът не избира по възраст, той се интересува къде може да зарази“, продължи Томов. 

„Вирусът не избира само пълнолетните. В тази връзка аз съм против да се говори за ваксинирани само сред пълнолетните. От всички хора в страната ние имаме 16-17% ваксинирани.

Делтата атакува много по агресивно. Един човек заразява между 7 и 9 души. А Уханският вариант заразяваше двама и половина. Това вече е напълно различен вирус. Ако влезе в една къща – той ще зарази всички.

Приключи сезонния спад през август. Сега сме с по 2000 случая. С отварянето на училищата по този начин ще доведе до нов рязък скок. След 2-3 седмици“, прогнозира математикът развоя на пандемията. 

„Зависи как се тества, случаите може да стигнат ди 4-5 хиляди. Може да видим позитивност на тестовете до 40%. (Днес сме 9.5). Ако се тества както трябва , може да се отечете още повече“, добави той. 

По думите му, има вече препълнен болничен капацитет по региони. До скоро епидемията беше регионална – по морето и в Търговище. Вдига се средната възраст на случаите. А колкото повече се вдига възрастта, толкова повече има нужда от болнични грижи. 

„Трябва да се дава повече свобода и избор на ваксинираните. Да могат да се движат, повече неща да правят. Този вариант се прилага в щатите, в Италия, в много места. Трябва да се види, че има предимство да си ваксиниран, особено за младите хора“, каза Томов за задължителната ваксинация. 

„Много зависи как управляваме епидемията. Ако не я управляваме добре, може да надвишим смъртността от миналата година, която беше рекордна в историята ни. Можем да го избегнем с ваксини и мерки и хората да носят маска, да не ходи в претъпкани заведения. Да мисли за своите роднини – майка, баба дядо, приятели“, приключи Томов.