Доц. Кунчев изплю камъчето за Румен Радев: Имаше нарушение със свалената карантина на президента!

По-строгите мерки се налагат, защото епидемичната ситуация се утежнява, натискът върху болниците става прекалено голям и на отделни места те се затрудняват да окажат помощ на всички нуждаещи се. Това коментира пред Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на въпрос за затягането на мерките у нас.

„65 са лабораториите, включени в списъка на Министерството на здравеопазването.

Реално в информационната система за Ковид вкарват 185 лаборатории дневно. Те имат капацитет да взимат много повече тестове дневно – дори до 30-40 хиляди. Някои лаборатории, които са частни, имат десетки филиали в страната и могат да правят много повече тестове“, обясни той.

„Ако имаме чешката заболеваемост в момента, ние щяхме да имаме 5000-6000 болни дневно. Проблемът с доверието и със смесването на медицина с политика е един от най-вредните неща в момента“, каза още здравният инспектор и обясни, че коронавирусът на няколко пъти вече успява да ни изненадва.

„И към момента броят на заразените ученици е в пъти по-малък от средния за страната. Тъй като много от тях нямат симптоми и много от тях се прибират вкъщи при възрастни баби и дядови, смятаме, че и тази мярка ще даде ефект“, уточни доц. Кунчев.

„Вероятно е тези мерки да продължат повече от 2 седмици, ако не успеем да пречупим тази крива. Твърде вероятно е и учениците в начална форма на образование да минат в онлайн форма на обучение“, уточни той.

„Изключително много съжалявам за оставката на д-р Пенчев. В най-трудния момент той работеше по 17-18 часа на ден. Изнесе най-големия товар на гърба си. Формално имаше нарушение със свалената карантина на премиера и президента“, каза още главният държавен здравен инспектор.

„Доколкото знам, премиерът работи от вкъщи. Не знам какво е състоянието му. Аз нямам никакви симптоми, вчера излезе резултат от ПСР изследването ми и беше отрицателен“, заключи доц. Кунчев.