Томислав Дончев проговори за „активното мероприятие“ срещу Радев и възможно ли е тотално затваряне заради коронавируса

В началото на пандемията България наложи строги мерки, което позволи броят на заразените да не бъде голям и най-вече болниците да натрупат опит. Половин година след това българското здравеопазване натрупа огромен опит.  Това каза по Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

В момента проблем е недостигът на лекари.

Ако е необходимо, ще бъдат разкривани още легла и ще бъдат мобилизирани още лекари. Вървим по ръба на бръснача – всяко затваряне ще има негативни последици и за психиката на хората. Тотално затваряне няма да има в никакъв случай, заяви Дончев.

По думите му намаляването на ДДС се е отразило благоприятно  на заведенията. Какъв е ефектът по отношение на фиска, ще говорим в края на годината. Но предварителната прогноза е, че постъпленията като цяло вървят добре, отбеляза той.

Вицепремиерът коментира ситуацията с прекъснатата визита на Румен Радев в Естония. Държавният глава заяви тогава, че „доброжелатели“ от правителството стоят зад това визитата му да приключи по-рано от планираното и нарече случилото се „активно мероприятие“.

Дали сме категорична подкрепа за инициативата „Три морета“, това може да се проследи. Включително беше взето решение за участие с 20 млн. в нейния фонд. Не знам в каква посока е подозрението на президента, някой му е изпратил активен агент да го зарази с коронавирус? За мен е неразбираема реакцията на президента след пристигането му. Кой от правителството е сторил нещо в негова вреда? Нито едно лице не прави изключение в тестването и мерките. Не мисля, че който и да е представител на правителството е изпращал нарочно съобщения на естонската страна. Не мога да гадая какво е имал предвид президентът, заяви Томислав Дончев.

Българската енергетика не е докрай диверсифицирана в доставките на газ и на ядрено гориво. България употребява все повече алтернативни източници на газ, интерконекторът ще ни гарантира между 3 и 5 млрд. куб.м газ, което е повече от потреблението ни. Стартирала е процедура за използване на алтернативно гориво за АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Белене“ ще бъде конструирана така, че да работи с гориво от различни източници, каза вицепремиерът.

Повечето страни не са готови за „Зелената сделка“. Работим по териториални планове за справедливост. До есента на следващата година трябва да са разработени. Газът също е преходно гориво, отделя емисии, той е временно решение. Горивото на бъдещето е водородът, разясни Дончев.

За енергийна ефективност може да очакваме поне 4,5 млрд. лв. за 5 г. За частни жилища може да има 10-15% съфинансиране. 85-90% ще получат безвъзмездна подкрепа. Ще имаме средства за целите на първата програма. Искаме да стигнем и до малките читалища по селата, не само до големите, посочи той.

При мерките за бизнеса винаги има съфинансиране. Ще продължат мерките за подпомагане и инвестиции в компаниите за машини. Инвестициите трябва да бъдат обвързани върховенство на закона и работеща съдебна система, но няма ясен критерий какво значи това, това дава възможност за политически злоупотреби. Това, че се намираме в предизборна обстановка, не означава, че няма да си вършим работата и да помагаме на хората държавата трябва да покаже, че е в състояние да помогне на всеки в кризата. Не мисля, че социалните плащания ще бъдат спрени от април, каза още Томислав Дончев.  

свързани новини