Проф. Рачев огласи кога започват „мръсните месеци“ и пада първият сняг

Каква ще бъде есента,  ще има ли климатични аномалии и кога ще можем да караме ски – на тези въпроси отговори от климатологът проф. Георги Рачев в интервю за Novini.bg.

– Професор Рачев, с какво време ще изпратим месец октомври и такива ледени температури ли ни очакват?

– Чак пък ледени, във вторник сутрин на някои места имаше слана. От сряда започна да нахлува доста по-топъл въздух и ще прескочим този леден период, той не е е леден, това е нормалното време за края на октомври и началото на ноември.

Също така да не забравяме, че след няколко дни е Димитровден, хората разпускат ратаите и започват „мръсните месеци“ и се мисли по-малко за полска работа.

В момента октомври месец върви с температурна аномалия от порядъка от 3 до 5 градуса над нормите. Това антициклонално време определя да остане слънчево и ясно. Все още се усеща топлината на слънцето, макар да е вече по-ниско и отговаря за февруарското слънце.

Преносът на топъл въздух ще вдигне температурите следващите дни ще бъдат в порядъка от 20 до 25 градуса на места, след което идва захлаждане на времето.

От този момент нататък може да чакаме снеговалеж над страната, а условия за ски ще има чак след 8-ми декември.

 Очакват ли се валежи, тъй като беше доста суха година и има проблем с водата по места?

– Някои от язовирите са празни, други не чак толкова. Проблемни са язовирите „Цонево“ и „Камчия“, особено „Камчия“, който захранва Черноморието.

Важното е и ноември, и зимата да бъдат с нормални валежи, за да се спре това понижение на нивото на язовир „Камчия“. Ноември месец ще бъде нормален в температурно отношение с малко по – малки валежи. 

Първо трябва да очакваме един период на циганското лято, но като цяло си вървим трайно към зимата. Към този момент няма никаква индикация за нещо страшно.

Най-страшното е, ако в момента падне сняг, защото може да има поражения над дърветата и останалата селскостопанска продукция, която не е прибрана все още.

Според големите американски и европейски метеоцентрове се очертава зимата да бъде нормална в температурно отношение и малко по-топла от нормалната. Мнението им е единодушно.

– Кога да очакваме мъглите над София?

– Времето на мъглите е краят на октомври и особено началото на ноември. Още повече, когато няма вятър и когато въздухът отсяда на повърхността на земята и ако има и влажност.

Следващата седмица не се очакват дълги и продължителни мъгли.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на , в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.