Политолог смълча България с извънреден политически сценарий ВИДЕО

„Виждаме същите игри, които се играеха и в 45-то Народно събрание (НС). Имаше неразбиране какво представлява „Има такъв народ“ (ИТН). От самото начало ИТН показаха, че няма да следват правилата“, това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Българската политика продължава да бъде изключително недоучена. Втвърдяването на тона идва от Манолова, защото явно не постигат това, което очакваха. Имаме политически субект, който казва ние сме спечелили и ние ще предложим правителство, ако не отиваме на избори“, отбеляза доц. Гълъбов.

„Онова, което виждаме е, че фигурата на Асен Василев не беше истинския повод. Призивът на президента Румен Радев показа, че нещата не вървят към правителство“, отчете той.

Бяхме свикнали толкова много време, че премиерът е един и същ. Основният въпрос вече звучи по друг начин. ИТН иска ли действително да бъде съставено правителство или не? Изявление от типа: „Ние ще предложим правителство, ако предварително извинение, което няма да бъде прието, останалите ще са виновни“ не звучи сериозно“, обясни проф. Антони Тодоров.

„ИТН показа, че няма политически опит. В ИТН няма политици, които да се явявали в избори и да са участвали в политическия процес. Може да се започне с това да се подпише документ, който да стои в основата на правителствената програма. Няма как да се постигне принципна подкрепа за нещо, което не е ясно“, изтъкна проф. Тодоров.

„Досега нямаше преговори. Тези срещи очертаваха по-ясно законодателната власт. По-добре щеше да се тръгне с преговори по краткосрочна програма със спешен порядък. Кризата е зад ъгъла. Ние сме на няколко седмици от икономическа криза.

Моето опасение е, че няма желание да се прави правителство, има желание за извънредно законодателство. Игрите продължават, а това може да ни коства много сериозни щети„, предупреди доц. Гълъбов.

Според проф. Антони Тодоров изглежда, че служебното правителство се справя добре и хората са доволни, затова би било добре да се излъчи едно експертно правителство с едногодишна програма за управление.

„Най-лошото е, че ако вървим към предсрочни избори, ще загубим още три месеца. Кандидатът за президент ще назначи служебно правителство, което да организира изборите. В един момент ще се окажем в положение на няколко кризи„, смята доц. Гълъбов.

„Ако сега откажат да обяснят на избирателите защо се стига до нов избори, избирателите ще ги изненадат. Трябва да се каже много ясно, че служебното правителство няма правомощията да посяга към Плана за възстановяване и актуализация на бюджета. Те нямат политическа легитимност и няма да носят отговорност“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ