Проф. Константинов: Това е ужасяващо, иде тотален крах без аналог в историята

С проф. Михаил Константинов трябваше да разговаряме основно за отминалите избори, но реших да започнем с казаното от последното му телевизионно участие – християнската цивилизация изчезва, пише Труд бг.

Излишен става и въпросът за освобождаването му от Съвета на директорите на фирмата „Информационно обслужване“ с преобладаваща държавна собственост, защото през последните дни е честа тема в информационните потоци.

Питам го колко честни бяха изборите от 11 юли и ще може ли да минем без избори 2 в 1.

А също и може ли с математика да се градят човешки взаимоотношения.

– Професоре, поставихте една необичайна тема в участието си по БНТ в неделя – изчезването на християнската цивилизация в Европа. Защо един математик следи и акцентира върху такъв въпрос в този момент?

– Напоследък това е тема, която се разглежда от много хора. Умните хора виждат какво се случва. Трудно може да се обясни, аз самият не разбирам какви са причините, но наблюдаваме очевидна деградация и разрушаване на християнската цивилизация и по-скоро саморазрушаване, което е най-тъжното.

Това е като при Римската империя, която е била унищожена не от външни врагове, а отвътре. Една цивилизация, като всяко нещо на този свят, има раждане, възход и упадък. Очевидно се намираме във фазата на упадъка. Всичко около нас е създадено от бялата християнска цивилизация.

Дали ни харесва или не – е друг въпрос, но то е факт. В момента наблюдаваме системни опити тази цивилизация да бъде взривена отвътре.

Проблемът е дали имаме време да спрем този процес. Аз лично съм оптимист, защото имам и деца и внучка и смятам, че все пак този процес може да бъде, ако не спрян, то поне силно забавен.

Едно от основните неща, за които страшно трябва да се съжалява, е това, че новите ще унищожат човешкото знание. Ние сме натрупали колосално знание през последните 300 години. Знание на което е трудно да си представим обхвата.

Тези, които сега идват, не ценят знанието. Нещо повече – те са наследници на онези, които навремето изгориха Александрийската библиотека.

Може да звучи политически некоректно, но не се колебая да го кажа. Дано имаме някакви жизнени сили, за да спрем този процес. Както кан Тервел го е спрял навремето.

Говоря за това, което се случва в Северна Америка и в Европа. То е ужасяващо – абсолютно самоубийство. Защо го предизвикват хората, които ни управляват, не знам. Сякаш са ги обхванали библейските бесове. Впрочем, „Бесове“ се казва най-великият роман в световната литература.

– Но какви са причините?

– Има и чисто икономически причини. Не знам дали следите, но предстои крах на световната финансова система. Тотален крах.

Такъв, за какъвто ние нямаме аналог или спомен. Досега сме наблюдавали хиперинфлация в отделни държави – в Германия след Първата световна война, в Югославия през 90-те години.

Сега говорим за инфлация, която обезценява парите хиляди и милиони пъти, изчезва всичко натрупано и обществата катастрофират.

Ако това се случи в световен мащаб, защото до сега не се е случвало – последствията ще бъдат опустошителни.

Хората ще се разправят с тези, които са причинили това. Една защитна реакция на управляващите, които ни докараха до катастрофа, е да разделят обществата.

Да ни разделят на хетеро и хомо, на бели и черни и т. н., За да се сбием помежду си и да забравим основното зло, което иде.

– А кое е основното зло?
– Разрушението. Разрухата на цивилизацията и разделението. Вярвам, че тези, които предизвикаха всичко това, ще си получат наказанието. Иначе няма да е честно.

– Каква е ролята на изкуствения интелект? И закъсняхме ли с вкарването му в световни рамки, както се случи с ядрените оръжия, например?

– Темата с изкуствения интелект е дълбока и с огромни последствия. Всеки от нас е свързан почти непрекъснато с изкуствения интелект. Влизате в интернет, за да търсите нещо, и се сблъсквате с него. Интернет вече притежава изкуствен интелект с невъобразима мощ.

Мрежата е съизмерима с мозъка, който има 100 милиарда неврони и един трилион връзки между тях. С Мрежата може да разговаряте, аз го правя всеки ден, може да питате за всичко и тя ви отговаря, предлагайки десетки хиляди, подредени от нея, сайтове.

Изкуственият интелект е отдавна с нас в неразрушима симбиоза и вече нищо не може да се направи. Ако се опитаме да се отделим като сиамски близнаци, цивилизацията ще се взриви.

За съжаление обаче ние сме поставили всички яйца в една кошница. Ако в момента, по някакви причини, чисто технически, компютрите излязат от строя – заради опашка на комета или мощен слънчев вятър, което се е случвало през XIX век – ние за часове ще се озовем в каменната ера.

Самолетите, които са в небето, няма да кацнат, половината ядрени реактори ще изгърмят. От финансовата система няма да остане нищо, социалните бунтове ще започнат буквално до часове, животът в големите градове ще бъде унищожен, а скоро и в малките.

Ще оцелеят тези, които успеят да се доберат до пещерите. Така че ние вече сме поставили всичко, което имаме, в една кошница.

Нещо, което никога, ама никога, не трябва да се прави. Но за това никой не смее да говори, макар че доста хора го виждат. Човешката цивилизация вече е сплав между интелекта на хората и изкуствения интелект. Тази сплав не може вече да бъде разделена.

Остава да видим дали човечеството, с неговата невероятна адаптивна способност, ще може да се справи с това предизвикателство. Силно се надявам нашите деца и внуци да успеят и да получат своя шанс.

– Как разчитате резултатите от последните извънредни парламентарни избори? Как да ги транспонираме в идните 2 или дори 5 години?

– И в България, и по целия свят се случва най-страшното – процесите на разделение. Това разделение в България го постигнахме. Разделени сме на много части и всяка от тях ентусиазирано мрази всички останали.

Това е фатално за всяка държава, култура и цивилизация. Но нека кажа веднага важното по Вашия въпрос – изборите в България са напълно законни и са съгласно високите критерии на ЕС.

Оспорени избори ние нямаме. От 2640 избрани народни представители през последните 32 години, имаме един единствен случай на касиран депутатски мандат.

Изборите в България отговарят на най-високите международни стандарти, включително и изборите на 11 юли. Което не променя факта, че при произвеждане на изборите се вършат най-различни манипулации.

Но това не прави изборите незаконни, те стават такива, ако има произнасяне на Конституционния съд в тази посока. Подобно нещо наблюдавахме на президентските избори в САЩ през миналата година.

Там имаше съмнения за много манипулации, но това не пречи в момента президентът Байдън да е законно избран и американската демокрация да продължава да функционира. Остава да видим докога.

– Има ли недоверие в машините от страна на българските избиратели? Или просто на хората не им се занимава с политика и гласуване?

– Не знам какво доверие имат българите в машините за гласуване, но мога да ви дам малко числа, а нека всеки ги тълкува сам. През последните 3 години се гласуваше няколко пъти съчетано с машина и с хартия и всеки път 73% от гласоподавателите избираха хартията.

Машините бяха въведени задължително за изборите на 11 юли в някои секции и там, където хората гласуваха само с машини, избирателната активност беше 38%.

В секциите без машини избирателната активност беше 55%. Като цяло избирателната активност беше 41%, най-ниската в цялата демократична история на България.

От 4 април до 11 юли до урните се отказаха да отидат нови 600 000 души. С любопитство чакам да се публикуват резултатите от контролните проверки от ЦИК.

Това, което прочетох до момента, е тревожно, защото в чужбина трябваше да се проверят 39 секции, но в 13 от тях се откриха несъответствия между контролните разписки и протокола. Българската изборна администрация дължи обяснение.

Надявам се да няма сериозни разминавания, които да променят резултата. Но трябва да се каже честно какво се е случило, да се видят фактите. Знаете, че когато числата говорят и боговете мълчат.

– Мненията са поляризирани – от честни избори се правят с машини, до манипулация на вота с устройствата. Къде се пресичат?

– Основното в едни избори е доверието. Ако избирателите не вярват в изборния процес, от изборите полза няма. Изборите не са толкова за да сменим партията А с партията Б. Изборите са, за да има мирен трансфер на властта. Има една хубава метафора – „Власт се сменя или с бюлетини, или с калашници“.

Изключителна мисъл, политически некоректна и много вярна. И ние сме избрали да сменяме власт не с калашници, а с бюлетини – електронни или хартиени. Това е целта на изборите – мирен трансфер на властта. Имаме решение на Конституционния съд – съдиите казаха, че машинното гласуване е конституционно.

Решението беше взето с мнозинство 7 на 5, а експертните мнения, на които съдиите евентуално се позовават, бяха, че в този си вид машинното гласуване е противоконституционно.

Не само българското общество, но и най-висшите съдии – конституционните, се разделиха в съотношение 7 на 5. Това е най-малкото възможно мнозинство. В член 10 от Конституцията се казва, че „изборите се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право“.

Обърнете внимание – равно избирателно право, гласуване при еднакви условия. Когато има избор между хартия и машина, няма проблем.

Но когато в секция с над 299 избиратели ви карат задължително да гласувате с машина, а при 299 души – задължително с хартия, къде е равнопоставеността?

Това не е равно избирателно право, а нарушаване на избирателните права. Ако лишите някого от право на глас, това е престъпление срещу политическите права на гражданите.

Ако някой тръгне да гласува и вие му попречите да стигне до секцията – ще ви тикнат в затвора. Когато обаче поради нечии действия 600 000 души не отидат да гласуват, това какво е?

Да се лиши някой от право на глас е престъпление срещу политическите му права. А иначе в Европа с машини гласува 1% от населението. След 11 юли заради нашите избори процентът вече е 2%.

– Има ли риск от избори 2 в 1, както вече политолози предупредиха в мнения пред „Труд“? Каква е прогнозата Ви?

– По-скоро песимистична. Не само за България, но и за целия свят. Надявам се българските политици да проявят здрав разум и да не си досъборим къщичката.

Искрено се надявам това разбито, разкъсано българско общество, накрая да се събере отново, както винаги е правило в момент на тежки кризи.

Спомнете си колко единно е било българското общество в началото на миналия век, когато българи се връщат от цял свят в страната си, за да се бият за обединението на България – говоря за Балканската война през 1912-1913 година.

Сега много българи се връщат отново по една прозаична причина – западните градове вече не стават за живеене. За съжаление. Един такъв град е Париж – доскоро витрината на Европа, нейното културното средище.

Този град вече не става за живеене и французите почнаха да го разбират. Дано и ние разберем, че трябва да си оправим сами държавата. Да помним, че има три думи, които винаги ще правят нашите действия правилни, ако ги следваме. И тези думи са „България над всичко!“.

– Коя е според Вас математическата формула, на която се крепят отношенията и тя е базисна за света?

– Няма такава. Математиката е много удобна за описване на всякакви неща, но не може да опише всичко. Има един страшно важен и безкрайно интересен въпрос, на който не знам дали в моя живот ще науча отговора. Но когато човечеството научи този отговор, ще бъде не просто интересно. Ще бъде мирогледно.

– Кой е въпросът, ще споделите ли?

– Ще се опитам. Смятам, че рано или късно контакт с други цивилизации ще има. И когато това се случи, ще разберем, каква е тяхната математика и дали прилича на нашата.

И изобщо дали имат математика. Така ще си отговорим на един фундаментален въпрос – съществува ли математиката обективно някъде във Вселената, или ние си я измисляме?

Ако се окаже, че другата цивилизация има същата математика, то значи е вярно първото и математиката е в основата на съществуването на Вселената.

Кой е професор Михаил Константинов

Проф. Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. През 1986 г. става доктор по математика в Института по математика и механика към БАН. Заместник-ректор на УАСГ от 1999 до 2003 г. Член на Централните избирателни комисии за парламентарни, европейски, президентски и местни избори от 1991 до 2011 г.

Почетен гост и лектор в университети в Англия, Германия и Франция. Съветник на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа; сътрудник на Международната фондация за избирателни системи; координатор на ЕС за България по електронно гласуване.

Преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Автор на 600 научни статии и 40 книги по математика и теория на управлението. Председател на Съвета на директорите на “Информационно обслужване” АД до месец април 2021 г.