Скандал! Христо Иванов призна кои са министрите на Прокопиев в служебното правителство

В скандално интервю в предаването „Лице в лице“ по бТВ, а днес и от парламентарната трибуна Христо Иванов почти в прав текст призна кои са министрите, които кръгът „Капитал“ е инсталирал задкулисно в служебното правителство. Очаквано това са Кирил Петков, Асен Василев и професор Николай Денков, които се ползват с благоразположението на скандалния бизнесмен Прокопиев, чиито медии от два месеца не са спрели да промотират активните им мероприятия.

Петков, Василев и Денков – министрите на кръга „Капитал“ в служебното правителство

Според наследника на комунистическия род Бойкикеви Христо Иванов, „успешните министри“ от служебното правителство трябвало да служат като ориентир при подбора на предложения за редовния кабинет, защото министрите в едно бъдещо правителство трябвало да са хора, които носят доверие със себе си, а с работата и характера си Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков генерирали „огромно безпрецедентно публично доверие“.

Така жълтопаветните „кърлежи“ от „Демократична България“ (както ги нарече преди години Бойко Борисов), и кръгът „Капитал“, отново се надяват да пробутат свои министри в управлението, без да са спечелили изборите и без да носят политическа отговорност за действията си. Така са свикнали от години, защото докато уж протестираха против ГЕРБ, във всяко негово правителство инсталираха по няколко министри, включително самия Христо Иванов като правосъден министър.

Всъщност за двата си месеца в министерските кресла харвардските юпита Петков и Василев сътвориха единствено няколко грандиозни скандала и забъркаха държавата в съмнителни сделки, които тотално дискредитираха стремящия се към втори президентски мандат Румен Радев.

Първо Василев, чиято лична фирма се оказа че е фалирала и е завлякла кредиторите в Англия с над 9 милиона паунда, назначи за директор на НАП културиста Румен Спецов. Впоследствие се установи, че Спецов е продал фирмата си на подставено лице, за да не плати близо един милион лева данъци.

В допълнение, след обявяването на санкциите по „Магнитски“ Василев беше основната движеща сила в т.нар. „работна“ група към министерския съвет, съставила „черните списъци“ на свързани с Божков, Пеевски и Желязков лица. С което държавата мракобесно ограничи без никакво законово основание правата на десетки физически и юридически лица и поради което ще трябва да плати тлъсти обезщетения на засегнатите по делата в Страсбург, които със сигурност предстоят.

Търговецът на пробиотици Кирил Петков не остана по-далеч от приятеля си Василев и се забърка в скандал още преди да е встъпил в длъжност. Министърът на икономиката, под давлението на кръга „Капитал“, се фиксира в „Българска банка за развитие“ и нарочи 8 от големите кредитополучатели там за „съмнителни“, въпреки че кредитите им се оказаха напълно обезпечени и погасявани редовно, а от тях банката е спечелила до момента десетки милиони левове само от лихви. „Вината“ на фирмите беше единствено, че за повечето от тях „Капитал“ и „Дневник“ на Иво Прокопиев не са спирали от години да бълват манипулации и откровени лъжи, а действията на Петков сега не са нищо друго, освен опит да се легитимират инсинуациите.

Докато формално се занимаваше за пред обществото с ББР, Петков обаче успя да врътне няколко далавери, достойни за разследване от правоохранителните органи. Така например министърът шумно промотира кампания за отпускане на 2.5 милиарда лева напълно необезпечени кредити, гарантирани с държавен ресурс от Фонда на фондовете, като частните банки през които ще минават тези средства дори не знаеха какъв ще е размера на лихвата върху кредитите.

Подозрението, че това се прави за да се осигурят свежи пари за стартъпите, близки до Прокопиев, остава, а само времето ще покаже кои точно ще са облажилите от държавната баница, разпределена от Петков по този скандален начин.

Отделно от това, министърът на икономиката си приписа заслугите за откриване на завод за електромобили в България на „голям световен производител“, а медиите на Прокопиев представиха това като едва ли не „манна небесна“. Когато еуфорията премина, се оказа, че автомобилите са морално остарели, фирмата изобщо няма производство и е фалирала през миналата година в Германия. В

последствие е изкупена от специално създадено дружество, представено в България като „нидерландски“ инвеститор, но всъщност журналистическо разследване показа, че зад нея се крие албанец от Косово, също харвардски възпитаник като Петков и забогатял – внимание, от пране на униформи на мироопазващите сили на ООН… Че този албанец хал хабер си няма от производство на автомобили е повече от ясно, но по-важното е, че държавата в лицето на Петков вече пое ангажимент, с който ще дофинансира начинанието му с цели 34 милиона евро народна парá…

Дали „Има такъв народ“ ще поддадат на рекета на Христо Иванов и компания предстои да се разбере, но поне засега ИТН ясно показват, че няма да позволят извиване на ръцете. Специално за Асен Василев Тошко Йорданов заяви, че човек, откраднал интелектуална собственост и осъден от лондонски съд за тази кражба, няма как да е министър.

Едно обаче е сигурно – кръгът „Капитал“ няма да се откаже да пробутва протежетата си във всяко едно правителство, което управлява България. Така Прокопиев винаги ще има нужния му гръб във властта, за да менажира и официализира войната си с прокуратурата и с неудобните му бизнес и политически опоненти, а в допълнение – ще има и възможността, както винаги го е правил досега, да чупи от държавната трапеза тлъсти хапки.