Свадата се разгаря: Манолова и Дончева нападнаха ИТН, настояват за…

„ДПС започнаха да поставят условия за подкрепа на следващия парламент“. Това коментира в кулоарите на Народното събрание Мая Манолова от „Изправи се! Ние идваме“.

„Ние настояваме за споразумение с „Има такъв народ“, с което да бъдат разписани политиките, за които ние настояваме. И с ясен ангажимент, че участие на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове няма да има – това е нашето условие“, подчерта тя.

И беше категорична, че те трябва да бъдат в изолатора за следващите 4 години.

„Има достатъчно основателни  причини за притеснения, че е възможна дългата ръка на ГЕРБ и ДПС във формирането на правителството”, каза още Манолова.

„Не желаем и никога не сме желали министерски кресла. 13-те гласа на ИБГНИ дава възможност за създаване на 4 други коалиции. Тоест нашата подкрепа не е решаваща за следващо правителство”, каза Манолова.

„Няма да подкрепим правителство, което дава възможност за инсталиране на партиите ГЕРБ и ДПС”, каза още тя.

„Настояваме за споразумение с ИТН за политиките, зад които заставаме и с ангажимент, препотвърден от ИТН, че участие на ДПС и ГЕРБ няма да бъде допуснато в следващия парламент”, каза Манолова.

По същото време от трибуната на парламента Татяна Дончева защити служебния финансов министър от атаките на ИТН.

Гражданските дела в бизнеса са ежедневие. Всички бизнесмени, които се намират в залата, или не са тук, но са народни представители, знаят, че те водят дела срещу някого за неуредени сметки и спорове, или някой води дела срещу тях. Част от тези дела ги печелят, част губят, по част от тях подписват споразумение“, каза депутатката от „Изправи се! Ние идваме!“.

По-рано днес Тошко Йорданов разказа, че Асен Василев е водил спор за интелектуална собственост, приключил с подписано извънсъдебно споразумение.

„Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде министър“, заключи Йорданов. И атакува „Демократична България“ за настояването им министър Василев и колегите му от служебния кабинет Кирил Петков и проф. Николай Денков да останат на постовете си в правителство с мандата на ИТН. Хората на Слави Трифонов втвърдиха тона към потенциалните си партньори, питаха какви игрички играят и отсякоха, че няма да им позволят да кадруват.

„Не гледайте на това като сензация във връзка с морала на един министър“, призова обаче Дончева.  Моля ви, разбира се, да дадете отговор на обществото, но спокойно и с оглед на фактите, защото когато аджамиите влязат в игрището на политиката, стават контузии, понякога падат тежки предмети с тежки физически последици, обърна се тя към премиера Стефан Янев, който е на изслушване в Народното събрание за състоянието на бюджета и икономиката. 

Въпрос към служебния премиер въз основа на декларацията срещу Асен Василев по-рано тази сутрин от ИТН в рамките на изслушването  отправи и депутатът от ГЕРБ Радослав Чолаков.

Г-н Василев също е тук в залата, няма нужда да ставам негов адвокат, обърнете се към министъра, отвърна Стефан Янев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ