Проф. Витанов с горещ коментар за промяната в оперативната К-19 обстановка в страната

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на случващото се у нас по отношение на развитието на коронавируса.

Вижте мнението на експерта:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 29 юли 2021 г.

Най-напред отговор на въпроса, интересуващ много хора – ще се налагат ли нови мерки.

Гледаме прогнозната карта. Очаква се тя да е в зелено до края на месеца. Оттук и отговорът – не се очаква налагане на нови мерки до края на месеца. Вършете си спокойно работата, кой каквато има. Ако си почивате – почивайте си спокойно.

Сега числата за деня. Базовото репродуктивно число днес е 1.143. Това вече не е малка стойност. Но се очакваше. Означава, че разтоварването на здравната система приключи и започва ново натоварване. Броят на активните случаи се очаква да върви нагоре.

Първа височина за превземане – 8000 активни случая на ден. Очаква се делта вариантът да помете съпротивата там до края на седмицата и следваща седмица да щурмува вече височината 8 500. Хората на първа линия нека си почиват, засега растежът ще е бавен, намираме се във фазата на бавно надигане на вълната.

Следват стойностите на индикаторите за смяна на тренда. Тук имаме 2 картинки из страната. В едната са областите, където има големи струпвания на хора. Там индикаторите за смяна на тренда са около 10 и под 10 пъти над критичната стойност. Все още стойностите са далеч от критичните, място за безпокойство няма.

Но винаги казвам – спазвайте елементарните мерки, каквито са останали, на се задържайте много по места, където се събират и сгъстяват много хора и няма да има проблеми. Който е на почивка, да се я кара спокойно.

Другата картинка са области във вътрешността на страната, където натискът на делта варианта не се усеща и там положението все още е безметежно. Пожелавам им да се позадържи така.

Иначе делта вариантът си е настъпателен, озорва доста хората на доц. Кунчев. Съпротивата обаче засега държи задоволително добре – разпространението е клъстерно, предприемат се усилия за потискане на клъстерите.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вируса да ви заобикаля.