Изчезнал в Дубай герой от „Биг Брадър“ ще вдига най-високия небостъргач у нас

Участникът в „Биг Брадър 4” Даниел Делчев, по-известен като Александър, отново влезе във фокуса на медиите с грандиозна идея, пише Марица.

Той иска да построи във Варна най-високата сграда – небостъргач, висок цели 1367 метра. Сградата се казва „Хан Тервел“ – така Делчев се надява да припомни, че се навършват 1300 години от спасяването на Европа от Арабския халифат.

Зад каузата застава големият ни художник и скулптор Ставри Калинов, който ще прави 3D фасадата на небостъргача.

В екипа са привлечени още конструкторът на най-високите сгради в България – д-р инж. Илия Алашки, и проф. д-р арх. Недялко Бончев, бивш декан на Архитектурния факултет в УАСГ.  

Даниел Делчев стана популярен през 2008 г. с участието си в „Биг Брадър 4”. Животът му е низ от невероятни премеждия. Още в риалити формата той разказа пред зрителите, че иска да открие своя баща, който според негови приятели е арабски шейх. През 2017 г., подведен от живеещи в Дубай българи, Даниел предприема пътуване до емирството, където каца на летището и часове по-късно следите му се губят. 

Изчезването му предизвика международен скандал.   
 

Приятелите му в България нямат връзка с него и притеснени, искат издирване чрез МВР, а след това и чрез Интерпол. След 9 месеца в неизвестност го намират в частен затвор в Дубай, след което го местят в централния затвор в Абу Даби. В началото на август 2018 г. Даниел Делчев, брадърът с прякор Шейха, е освободен и се връща в България.   

Даниел Делчев даде специално интервю за «Марица», в което разказа за премеждията си в Дубай, дали е открил баща си и как смята да реализира идеята си да небостъргача.

– Г-н Делчев, на 14 септември по особен начин презентирахте в София идеята си за небостъргач – върху вратите на движеща се бяла лимузина. Как реагираха на това столичани? Защо точно във Варна планирате вдигането на небостъргача? 
– За да бъда по-точен, сградата ще бъде построена на 20 км южно от Варна. Варна е туристически град и благодарение на тази постройка може да стане притегателен център с уникалността си.

Идеята на сградата е да привлече вниманието и да популяризира важни исторически факти в този регион и в цяла България!  Имам послание и то е, че има какво да покажем на света. В исторически план това са най-старото обработено злато в света, първата солна мина на нашата планета, едни от първите сгради в света са именно по нашите земи и още много други исторически факти… По-подходящо място за такава сграда в България няма!

Софиянци харесаха моята идея и бях посрещнат с голям интерес. Предложиха да предоставят безвъзмездно парцел за такъв проект в квартал „Овча купел“. Появиха се и хора, които предложиха съдействие, благодарение на което да се получи разрешение за такава висока сграда.  

– Разкажете ни от къде дойде тази идея и каква е концепцията Ви за небостъргача? 
– Идеята ми дойде в Дубай. Последният ден, преди да ме освободят, имах възможността да се разходя с конвой и видях високите сгради в Дубай. Това ми хареса и реших, че и в България мога да направя нещо подобно. Основата на сградата е във формата на пентаграм, който към върха прелива в пирамида и на върха се свива до една точка. 

– Готов ли е вече проектът Ви за небостъргача? Кой работи по проектирането, параметрите на сградата? Колко метра ще е висока тя?
– В момента се работи по проекта и се обсъждат нови идеи. Планирам проектът да бъде завършен до 2 години. Скиците ще са готови до края на 2021 и началото на 2022 година.

Екипът се състои от преподавателя от УАСГ и бивш декан на Архитектурния факултет проф. д-р арх. Недялко Бончев, архитекта и конструктор на най-високите сгради в България – д-р инж. Илия Алашки и големият български художник и скулптор Ставри Калинов.
Сградата ще е висока 1367 м.

– Къде е локацията, имате ли вече парцел върху който ще я строите? 
– Да, парцелът е ясен и е  127 дка. Проектирането се извършва за този конкретен имот. Проектантите обмислят различни варианти, съобразени с геологията и особеностите на терена. Аз имам идея да се купят още парцели, но в момента няма да обява точната локация поради бизнес причини.

– Как ще стане финансирането на строежа – с  ваши капитали или с чуждо участие?  
– Финансирането е  от европейски, китайски и катарски фондове. Представих документите на държавно ниво и още чакам да получа разрешение.

– Защо кръстихте сградата „Хан Тервел“, каква е връзката й с историческите събития? 
– Проектът е посветен на легендарната битка на хан Тервел с арабите при Константинопол през 717 година. Ставри Калинов ще направи 3D  възстановка на тази величествена битка на фасадата на небостъргача. С отблъскването на арабския халифат, хан Тервел получава прозвището „Спасителят на Европа”. Искам да повдигна българския дух и да създам поводи за гордост. Такива проекти напомнят за славни моменти в нашата история.

Не бива да забравяме, че сме българи. В последните години ние, българите пътуваме много, заобичахме света, но сякаш забравихме нашата, българска история. 

– Какви са рисковете в строителството на една висока сграда? Знаем че Варна е сеизмичен район – това не Ви ли притеснява?
– Затова работя с най-добрите специалисти в България. Дубай е изграден върху пясък, а Япония е силно сеизмична зона и въпреки това и на двете места има небостъргачи. В наши дни има напреднали и модерни конструктивни технологии и с правилни разчети ще сбъднем мечтата ми за тази висока сграда. Все пак живеем в 21 век!

– А защо решихте във всеки ъгъл на парцела да има храмове на четирите основни религии в света – джамия, католически храм, синагога и християнска църква?
– Всъщност, ще бъдат 5, а не 4.  Основните религии: православно християнство, будизъм, ислям, юдеизъм, католицизъм. А в средата ще има храм от бял мрамор на Беинса Дуно (Петър Дънов) – новата религия! Любов и равенство на всички народи!
Когато бях в Индия ми казаха: Защо търсите други религии? Вие имате уникална, всемирна религия и това е учението на Петър Дънов!

– Българите Ви помнят от участието във „Биг Брадър“ преди години. След това четохме и за мистериозното Ви изчезване в Дубай. Какво се случи всъщност тогава?
– Девет месеца бях в Дубай. Отидох там, за да търся баща си – това ми беше детска мечта. Намерих го, но няма да кажа името му, защото е опасно за мен. Стана така, че се срещнах с шефа на личната му охрана.

След това, нещо е станало, защото както разглеждах сградите, дойдоха униформени и ме арестуваха. Случи се близо до една голяма кула. Изневиделица се изсипаха над 10 джипа с по четири човека вътре, с военни облекла. Задържаха ме. Имаше туристи, всякакви хора, дори такива, които снимаха с джиесемите си как ме задържат. Не ми обясниха нищо. Така започнаха проблемите ми. Те се точеха цели 9 месеца – време, през което преживях какво ли не. На моменти си мислех, че съм в ада.

Освободи ме един прокурор в Абу Даби, който се оказа мой роднина. Той ми каза: „Аз съм от вашата фамилия, ще ти помогна”. Така на 3 август този мъж ми даде паспорта и вече можех да пътувам. Обадих се по телефона на моя приятел Давид Леви, който ми купи билет и ми го изпрати. Така се прибрах в София. Прокурорът дори не ми сложи черен печат в паспорта, за да мога да пътувам отново в емирствата, ако реша. Със зелен печат съм.

– А има ли връзка престоят ви в Дубай със сегашната концепция за небостъргача? 
– Да, има връзка! Това е послание към един човек, че аз съм по-велик от него. 
Мечтая да направя Варна Дубай на Европа! За тази амбициозна идея се надявам и на помощ от хората на Варна и околността.